СССР, бидейки могъщ противник за целия западен свят, оглавяван от САЩ, задаваше определени твърди тенденции във външната и вътрешната политика на САЩ, но американският триумф след победата над този грамаден конкурент бе крайно неоправдан.

Това сподели експертът по отбрана и сигурност Уолъс Грегсън за «The National Interest».

Авторът припомня, че, според слуховете, главата на комитета на началник щабовете на Пентагоан Колин Пауъл е коментирал по следния начин разпада на СССР:

«Какво да правим сега, след като нямаме вече враг?»

Според автора, ако последнем хаоса, царящ в американската политика днес, то можем да предполжим, че отговор на въпроса на Пауъл така и не е намерен.

Авторът припомня, че от времето на Втората световна война САЩ са формирали «небивал механизъм на международно ниво», който позволявал разпространението на «демокрация» по целия свят, принуждавайки държавите към сътрудничество с Щатите.

Но от другата страна активно е действал и СССР. Планът Маршъл позволил на Европа да се изпрати на крака след разрушителната война и макар очакванията да не се оправдали САЩ успели да създадат система, която позволила на Запада да победи в Студената война, но по-нататък какво?

Експертът отбелязва, че когато СССР рухнал, в САЩ по някаква причина решили, че  вече няма никакви заплахи за американската демокрация. Вашингтон повярвал с световното си господство, но на хоризонта скоро се появил Китай, който, както подчертава авторът, не оправдал надеждите на САЩ, помрачавайки американския триумф.

«Докато Китай се развива стремително, ние губим това, което успяхме да получим», пише авторът.

При това, позовавайки се на данните на «Freedom House», авторът отбелязва, че на фона на глобалния упадък на гражданските права, именно в Азия и точно под влиянието на Пекин се наблюдава интензивен ръст на средната класа.

Подобни печални за Запада тенденции експертът обяснява с това, че САЩ погрешно са счели своите «демократични принципи» за неизменни.

«Когато се разпадаше СССР, ние, САЩ, изгубихме мобилизиращия принцип, който определяше, създаваше и коригираше нашия политически курс. По тази причина може убедено да се каже, че в резултат на това САЩ в момента катастрофира«, констатира авторът.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;