Опитът за преврат в Молдова, организиран от скандалния олигарх Владимир Плахотнюк, не се отрази добре на съдбата на неговата Демократическа партия, която рискува да престане да съществува.

Още на 20 юли Демократическата партия планираше да проведе така наречения „извънреден конгрес”, на който трябваше да се проведе избор на ново ръководство, но паниката, която царуваше в политическата формация, наложи отлагането на конгреса на 7 септември.

Официалното решение в партията беше обяснено с необходимостта от „по-пълна подготовка“, но източници от партията съобщават, че бягството на Плахотнюк и отказът да поеме водещата роля в Демократическата партия е стартирало борбата за оглавяване на партията.

Към желаещите да оглавят партията, според някои, са Павел Филип, Владимир Чеботар и Дмитрий Дяков.

Отбелязваме, че Плахотнюк подкрепя последния, което доведе до избухване на конфликт вътре в партията.

Именно той принуди Филип да напусне поста главата на парламентарната фракция и дори да изостави временното ръководство на партията.

Както по-рано съобщи News Front, скандалният олигарх Владимир Плахотнюк направи опит за преврат в Молдова след като Социалистическата партия и проевропейският блок «ACUM» сформираха парламентарна коалиция.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;