Новият сътрудник на американския радарен пост едва хвърли поглед към замръзналата пустош на Аляска и моментално отказа да излезе от самолета.

Друго момче, което панически се страхуваше от радиация, ограби склад и облепи стената на стаята си с фолио.

А на всичкото отгоре с вас може да обядва бяла мечка!

«Уол стрит джърнъл» разказва за фронтовите терени в новата студена война и за трудностите при следенето на Русия.

Дежурните служители на радарните постове на военновъздушните сили в Аляска рискуват да полудеят — или за станат обяд за полярните мечки.

Тин-Сити, Аляска — Ето как работи новото убежище: ако те гони бяла мечка, трябва да избягаш през външната врата — тя не се затваря, а след нея е поставена клетка.

Докато мечката се занимава с първата врата, сътрудникът заключва втората с код и се крие от другата страна на клетката. Мечката може и да счупи първата врата, за втората ….не се говори.

«От гледна точка на бялата мечка, то всичко, което се движи, може да се счита за нейна храна», обяснява Дейвид Малзак. 

Той е началник на административно-стопанската част на компанията «Арктек» в Аляска, под негово управление на 15 радарни поста, разхвърляни по целия щат. Аерозолът, който плаши мечката, не винаги работи, затова компанията се налага да прави специални убежища.

ФРОНТОВИТЕ ТЕРЕНИ НА НОВАТА СТУДЕНА ВОЙНА

Базата на ВВС в Тин-Сити е за 200 пилоти. Но тях отдавна ги няма, в десетките празни помещения има само четирима граждански специалисти.

«Почти като Джак Никълсън във филма «Сияние», признава Малзак . — През цялото време си мислиш: «Боже, какво правя тук?».

Арктическите ледове отстъпват, разгръща се борбата между свръхдържавите за пътищата на корабите и полезните изкопаеми в Северния Ледовик океан. Делекобойните радиолокационни станции на ВВС в Аляска, които до неотдавна се считаха за остатъци от предишната епоха, днес получиха нов живот — те следят придвижването на руските бомбардировачи, които зачестиха в зоната.

«Радарните станции са крайно важни за защитата на въздушното простраство на Северна Америка», — обяснява генерал Том Бюсер, началник на командването на ВВС на САЩ в Аляска.

«Арктек» сключи с Пентагона 10-годишен договор на стойност 384 млн долара  за експлоатация и обслужване на радиолокационните станции.

Но неговите сътрудници повече се страхуват от студа, самотата, отколкото от руснаците, пише изданието.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;