22 юли 2019-Нюз Фронт.

Парламентът в България ратифицира договор за закупуване на 8 американски изтребителя F-16 Блок 70. Това се случи след дълги дебати и взаимни обвинения в лъжи и обслужване на външни сили.

Преди да се стигне до сделката експертите от ВВС коментираха, че на България е нужен друг тип самолет, но гласът им не беше чут, а заглушаван.

Всеки който критикуваше цената, съмняваше се в необходимостта от точно такъв самолет, критикуваше нарушенията по самата процедура на закупуване или пълната липса на поемане на някаква отговорност от американска страна, беше нападан от представителите на атлантическото лоби в страната и обвиняван, че е  агент на Кремъл.

От Атлантическия съвет на България дори превантивно обявиха:

„Всеки, който е против F-16, извършва хибридна агресия в услуга на Москва.“

Въпреки безумните обвинения, все пак имаше и критики. Но именно гласът на експертите беше умишлено заглушаван.

В медиите дни преди гласуването се прокрадна мнението на  инженерът от ВВС и ветеран на българското военно разузнаване – полковник Чавдар Борачев.

Той предупреди, че този самолет може да носи ядрено оръжие и заяви, че САЩ именно затова оказват натиск върху България да закупи именно този самолет.

 

 

 

Той се аргументира със странични белези, които потвърждават това и допълни, че инфраструктурата, която се подготвя, складове, хранилища, писти, се изгражда така, че да може да съхранява ядрено оръжие.

Дебатът за такава опасност обаче така и не се състоя пълноценно. Излязоха няколко публикации, но без коментар от онези, които трябваше да вземат решението.

И така беше до деня на ратификация на договора. По време на дебатите в парламента депутатите от партия Атака – Павел Шопов и професор Станислав Станилов предупредиха за това, че от обсъжданите за закупуване самолети, единствено този може да носи ядрено оръжие.

Те предупредиха, че това е историческа стъпка и такава промяна, би следвало бъде след провеждането на истински дебат. Затова беше поискано гласуването да бъде забавено.

Другите в залата нито потвърдиха, нито отрекоха такава заплаха и не коментираха какво би означавало това за страната. Защото американското ядрено оръжие на българска територия, отново ще е американско и няма да се намира под контрола на българската страна.

Опасения за това се появиха в част от медиите в страната на фона на повдигнатия отново въпрос за локацията на американско ядрено оръжие в Европа и напрежението между САЩ и Турция след закупуването на С-400.

Беше припомнено, че в Турция, в базата Инджирлик има американско ядрено оръжие и още преди години са се появявали информации за неговото евентуално предислоциране.

Тази обстановка породи опасения за възможно решение от американска страна да премести част от това оръжие в България и да въвлече неядрената страна в плановете си.

 

 

 

 

 

След журналистически въпрос за създалата се обстановка, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че практиката на съвместните мисии на НАТО, които включват елементи на ядрено планиране, отработване на навиците по използването на американско ядрено оръжие и използването му с привличане на неядрени държави, е в пряко противоречие с Договора за неразпространение на ядреното оръжие според 1 и 2 точка от този договор.

 


Но да се върнем на гласуването в българския парламент.

Депутатът от Атака професор Станислав Станилов заяви преди второто гласуване на ратификацията:

„Гласувах „против“ с аргументите на моите колеги от Атака, но излизам на трибуната, за да наблегна на главният, според мен лично, аргумент. Ние от всички кандидати, от всички кандидатстващи фирми, държави и така нататък, ние купихме единствения самолет, който може да носи ядрено оръжие и отворихме вратата за присъствието на ядреното оръжие в България.Това е моят главен аргумент.“

От трибуната на народното събрание между двете гласувания Шопов заяви:

„Практиката е такава, че когато се касае за договори, двете четения минават в едно заседание, но тук не става въпрос за какъв да е договор, за обикновен случай.

Тук се касае исторически акт, изключително важно решение и не трябва да прибързваме. Някои може би искат да рапортуват пред господарите изпълнената задача и набързо да преминем чрез второто гласуване към плащане“.

Той подчерта, че истинският дебат в обществото започва сега, истинския дебат в обществото предстои и призова да не се преминава към второто окончателно четене на ратификацията на договора.

Договорът бе ратифициран на второ четене със 123 гласа от общо 240 депутата в българския парламент.

Депутатът от партия Атака Павел Шопов обеща да се повдигне инициатива за изготвянето на механизъм за недопускане на ядрено оръжие на българска територия.

Ако България все пак допусне американско ядрено оръжие на територията си, това автоматично би я поставило под прицела на руските ракети. В същото време българите няма да имат контрол над това оръжие и ще трябва да разчитат, че американската страна няма да предприеме някаква авантюра на техен гръб.

P.S. В такава ситуация за страната ни е необходим голям обществен резонанс и реакция от всички нас, протестни действия срещу ратификацията, с които да изискаме контролен механизъм или клауза, които да гарантират, че при никакви обстоятелства в България няма да бъдат разположени ядрени оръжия…защото лекомислено отношение към този въпрос може да ни излезе чудовищно скъпо…

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;