22 юли 2019-Нюз Фронт.

Загубата на руски туристи няма да бъде катастрофа за Грузия. Проблемът е, че този тъжен факт води до редица други проблеми, които ще засегнат икономиката на страната.

 

Това заяви  Вахтанг Чарая, експерт по икономически въпроси в коментар за изданието «Dalma News».
Според него първото нещо, което всички в Грузия трябва да осъзнаят, е, че Русия е ключов икономически партньор зз Грузия, от който зависят редица области, започвайки с паричните преводи и туризма, и завършвайки с производството на вино и минерална вода.

„Абсурдно е да се твърди, че руските туристи представляват само 15% от общия туристически поток, когато реалността казва друго. Те осигуряват около една трета от всички приходи в тази област ”, отбелза Чарая и добави, че липсата на руски туристи ще доведе до намаляване на ръста на БВП на Грузия от 5% на 3,5%.(англ. Gross Domestic Product).

 

И ситуацията можеше да е по-малко пагубна, ако туримът не беше свързан с други сфери на икономиката в страната
продължи експертът.
Така най-напред ще пострадат „долните звена“ на икономическата верига — собствениците на мини-хотели и кафенета, служители на тези институции, които ще се окажат „на улицата“.
Чарая не изключва възможността да се излезе от кризата чрез диверсификация на туристическия поток, но това няма да се случи бързо, а и в списъка на потенциалните туристи, няма такива, които биха оставяли толкова средства колкото руските туристи.

Както вече беше съобщено от News Front, русофобските протести в Грузия доведоха до спиране на въздушните авиосъобщения между Русия и Грузия. Това се случи в разгара на туристическия сезон, което доведе до редица негативни тенденции. По-специално, националната валута се обезцени с невероятна скорост. Наскоро показателят й бе 2,92 за 1 щатски долар. Именно толков струваше грузинското лари към момента на създаването си.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;