Министърът на отбраната на Литва Раймундас Кароблис призова в Прибалтика да бъдат разположени три усилени батальона на НАТО и непременно — американски.

В интервю за американското издание Defense News Кароблис заяви, че разполагането в Естония, Литва и Латвия на американски войски и подразделения на НАТО с малък радиус на действие в рамките на програмата «Разширено присъствие на НАТО» ще сдържи «агресивните планове на Русия».

«САЩ са най-мощният съюзник, тяхното сдържащо влияние не може да се сравни с ролята на другите съюзници. Уверен съм в това, че Русия няма да се осмели да се приближи до НАТО, ако американски бойни подразделения се намират в три прибалтийски държави постоянно», каза министърът на отбраната на Литва.

Първият заместник на комитета по отбрана към Държавната дума на Русия Александър Шерин отбеляза, че Русия нееднократно е заявявала и обозначавала във всички документи отбранителната позиция на своята външна политика.

«Нашата страна се отбранява, а не напада. При нас липсват каквито и да било планове да нападаме Прибалтика. Но на всички е ясно, че в прибалтийските държави управляват марионетъчни режими, управлявани от Вашингтон, техните ръководители заявяват това, което им кажат от САЩ.

Ако на американците им е нужно да разположат своите батальони непосредствено до границите на Русия в Прибалтика, за да получат изход към нашата Северна столица, то те използват точно такива дейци, като Кароблис. Този литовски министър повтаря не това, което е родила главата му от любов към народа и родината си, а това, което са сложили в главата му неговите стопани».

Според парламентариста, «от гледна точка на военната наука, прибалтийската територия е толкова малка, а релефът на местността е толкова благоприятен, че дори ако там се разположат 33 натовски батальона, няколко ракетни удара на реактивната артилерия ще позволят  бързо и ефективно да зачистим тази територия без нападение».

«Но това, при положение, че Русия има някакви претенции. А ние нямаме такива и няма и да имаме. Затова няма смисъл да се защитава Прибалтика, разполагайки там америкаски батальони. А молбата на литовския министър на отбраната е поредното доказателство за  унижението, за управляемостта и безхаберието на прибалтийските страни.

Такъв министър на отбраната, който сам моли да се окупира страната му, трябва да се прогони с шутове.

Все едно мъжът да вика съседа си, за да може жена му да му роди дете», счита Шерин.

Зампредседателят подчерта още, че дори ако в Прибалтика разположат три усилени американски батальони, това с нищо не заплашва Русия.

«Нека Прибалтика да обслужва американските войници, да им готви, да ми трие носовете, да им мие тоалетните, на нас ни е все едно.

Защото при настоящите възможности на ведомството, оглавявано от Сергей Шойгу, при съвременните технологии и системи на въоръжение армията ни може да унищожи напълно квадрат от 64 хектара само с един залп на ракетната артилерия. И няма да има никакво значение — сто войници ли са в този квадрат или хиляда.

Затова Русия не се впуска на надпревара във въоръжаването, не изпада в истерия.

Проблемът не е наш, а на Прибалтика. Ако там пристигнат американски войници, те няма да си тръгнат никога. Ще бъде като с Япония, която бе окупирана от САЩ от времето на бомбардировките на Хирошима и Нагасаки. Там и в момента има 60 хиляди американски войници.

И Япония никога няма да бъде самостоятелна държава. Тя винаги ще прави това, което й кажат американците», завърши Шерин.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;