В последните дни редица независими източници съобщават, че Турция усилено се готви за операция в Сирия, насочена срещу кюрдските отряди от «Демократичните сили в Сирия» в района на Ефрат. Налице е прехвърляне на войски и военна техника към сирийско-турската граница, натрупват се запаси. Според съобщения от СМИ, на границата със Сирия Турция формира групировка, наброяваща над 80 хиляди човека личен състав и над 1000 броя техника.

Знаков е фактът, че подготовката за операцията е в ход на фона на началото на доставките от Русия в Турция на ЗРК С-400, които също ще бъдат разположени на сирийско-турската граница, близо до населеното място Шанлиурф и в южната част на провинция Хатай.

С голяма степен на вероятност може да се твърди, че САЩ и Турция са сключили тайно споразумение, според което Вашингтон е дал своето съгласие за доставката на С-400 в замяна на гаранции Анкара да обезпечи американските интереси в региона. С това Тръмп може да изпълни своето предизборно обещание за извеждането на войските от Сирия в навечерието на изборите за президент на САЩ през 2020 година. Освен това, САЩ явно разчитат, че Турция, влизайки в района на Ефрат, рано или късно ще се сблъска с Иран.

Ако Анкара започне операция в източна Сирия, кюрдите нямат никакъв шанс да победят. Резултатите от операциите «Щит на Ефрат» и «Маслинова клонка» са нагледно потвърждение на това.

В цялата тази голяма игра са забравили само за едно — интересите на сирийския народ, в чийто дом вероятно скоро ще нахлуят окупатори.

Ситуацията коментира кандидатът на историческите науки Борис Долгов, старши научен сътрудник към Центъра за арабски и ислямска изследвания от Института за изтокознание към РАН.

«Да, наистина постъпват съобщения за подготовката на Турция към военна операция на източния бряг на Ефрат. И има неопровержима информаца за това, че, съгласявайки се с доставката в Турция на руските комплекси С-400, САЩ са поискали от Анкара да пазят американските интереси в Близкия Изток. Може да се повярва на това, защото Турция е съюзник на САЩ в НАТО и в голяма степен зависи от Вашингтон — както в глобалната политика, така и в икономически план», потвърди Борис Долгов.

Считам, че турският лидер Ердоган, който е достатъчно амбициозен политик, смята, че Анкара е наследничка на Османската империя. Ердоган се стреми да стане лидер на исмански сунитски свят, това е очевидно. Затова неговата политика в момента лавира между интересите на самата Турция, САЩ и Русия. Доколко дълго ще успява да прави това, труден въпрос», добави експертът.

Що се отнася до вероятния сблъсък между Турция и Иран в името на американските интереси, то, според Долгов, това няма да се случи.

«Турция, както и Катар, подкрепят движението «Мюсюлмански братя», действащо срещу Саудитска арабия. И Иран негласно е на тяхна страна. Т.е. между Иран и Турция има ако не алианс, то поне негласно сътрудничество. Така че Анкара няма да влезе в конфликт с Иран», допълни експертът.

Събеседникът добави, че от цялата тази история с лавирането на Анкара между интересите на различни страни в Близкия Изток, страда сирийският народ.

«Абсурд е да се твърди, че Турция и САЩ действат в името на сирийския народ.

Уви, тук са налице само геополитически интереси», констатира експертът.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;