След задържането му в Ормузкия проток петролният танкер «Месдар» е освободен от иранските власти и продължава по пътя си, съобщи британският оператор на кораба «Норбълк Шипинг Ю Кей», цитиран от ДПА. Това съобщи БТА.


Към 16,30 часа по Гринуич вчера на борда на плаващия под либерийски флаг «Месдар», който е бил насочен към Иран, се е качила въоръжена иранска охрана, но впоследствие тя е напуснала и корабът е възобновил плаването си, каза компанията, цитирана от Ройтерс.

    «Връзката беше възстановена, капитанът потвърди, че въоръжената охрана е напуснала кораба и той може да продължи пътя си. Целият екипаж е добре», допълни тя.

По-рано това предаде и иранската информационна агенция Тасним.

«Въпреки съобщенията корабът не е бил задържан, а му е било позволено да продължи плаването си, след като е бил предупреден от иранските сили във връзка с безопасността и екологията», посочи агенцията.

По-рано британският външен министър Джереми Хънт каза, че Иран е задържал два плавателни съда в Ормузкия проток — «Стена Имперо», който плава под британски флаг, и «Месдар».

Той заяви, че задържането им е недопустимо и призова за свободно корабоплаване в Персийски залив. Хънт предупреди, че ще има последици, ако Иран не освободи корабите, и подчерта, че не се стреми към военна опция, а иска дипломатическо решение. Той изрази надежда, че ще може да разговаря с иранския си колега Зариф.

Британският министър каза, че е разговарял с американския държавен секретар Майк Помпейо във връзка със задържането на кораби от Иран.

Хънт подчерта, че Иран ще бъде най-губещ, ако свободата на корабоплаването бъде ограничена.

В изявление американските военни казаха, че поддържат контакт със своите кораби в района, за да гарантират сигурността им.

Източник: Лондон

Тагове: ; ; ;