Интервю на Ангел Григоров с Дмитрий Суслов, зам.-директор за европейски и международни изследвания във Висшето училище по икономика и експерт на престижния дискусионен клуб „Валдай“,  за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Но официално декларираната позиция на Русия е, че тя е против милитаризацията на космоса.

Русия наистина е против милитаризацията на космоса. Русия заедно с Китай неведнъж се е опитвала да постигне приемането на международно равнище на конвенции, които да забранят разполагането на оръжие в космоса. Засега това не се удава, защото Съединените щати и техните съюзници си мислят, че по силата на икономически и технологични фактори имат определено превъзходство над Русия и Китай в надпреварата за космоса.

Русия е на мнение, че разполагането на космическо оръжие е много опасно. Защото това, особено в условията на повишаване на точността на насочващите системи, увеличаване на точността на спътниците, превръща цялата земна повърхност в мишена за нанасяне на удари от космоса. Това рязко ограничава военно-стратегическото сдържане.

Това е много опасно и ако милитаризацията на космоса продължи, това рязко ще увеличи заплахата от ядрена война.

При изостряне на международната обстановка и Русия, и Съединените щати няма да имат друг изход освен да нанесат превантивен ядрен удар, опасявайки се, че ако се забавят с този удар, стратегическите им средства могат да бъдат унищожени с удар от космоса. Ето докъде може да се стигне.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;