Екипажът на петролния танкер под британски флаг «Стена Имперо», който беше задържан от иранските власти в Ормузкия проток, ще остане на борда на кораба в пристанище Бандар Абас до края на разследването на инцидент с ирански риболовен кораб, съобщи днес иранската агенция Фарс, цитирана от Ройтерс. Това съобщи БТА.


    Танкерът «беше въвлечен в инцидент с ирански риболовен кораб. Когато корабът изпрати сигнал за бедствие, танкерът под британски флаг го игнорира», заявил началникът на ведомството, отговарящо за пристанищата в южната иранска провинция Хормозган, Аллахморад Афифипур.

«В момента танкерът е в иранското пристанище Бандар Абас и всички 23 членове на екипажа ще останат на борда му, докато приключи разследването» на инцидента, добавил той.

Иранската агенция ИРНА съобщи, цитирана от Асошиейтед прес, че танкерът бил задържан, защото се сблъскал с риболовния кораб и му причинил щети, след което не отговорил на сигналите за бедствие на малкия морски съд. Риболовният кораб информирал иранската Организация за морските пристанища, която от своя страна сигнализирала на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Тази нощ кораби на революционните гвардейци ескортирали танкера до Бандар Абас, за да бъде извършено разследване на инцидента, съгласно регламента за морския транспорт, уточнява ИРНА.

Екипажът на танкера включва 18 индийски моряци, включително капитана, и петима други от Русия, Филипините и Литва, уточниха иранските власти, цитирани от Франс прес.

Източник: Женева

Тагове: ; ; ; ; ; ;