Борис Джонсън, настоящият лидер в надпреварата в Консервативната партия, съответно и за поста премиер на Великобритания, нееднократно твърди, че ако стане премиер, страната ще напусне ЕС без сделка на 31 октомври.

«Guardian» съобщи, позовавайки се на високопостаен дипломат от ЕС, че Европейският съюз се подготвя да предложи на Джонсън удължаване на крайния срок за излизане на страната от състава на ЕС.

Според «Guardian», това се прави, за да се спаси Борис Джонсън от политическо «притеснение». При подобен сценарий Лондон ще има време да съгласува сделката за Брекзит с Брюксел.

Британските СМИ твърдят, че Брюксел обмисля варианти, ако Джосън настоява за излизане от блока без т.нар. преходна сделка.

През май премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че тя ще напусне поста лидер на консерваторите, след като не успя да постигне консенсус в парламента и в своята партия по повод излизането на страната от ЕС. Новият лидер на консерваторите, който автоматично ще стане премиер, ще бъде обявен на 23 юли.

Понастоящем  изборът е между министъра на външните работи Джеръми Хънт и неговия предшественик Борис Джонсън.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;