Във връзка с провеждането на държавните акредитации на републиканските висши училища от ДНР в образователното пространство на Руската федерация, в украинските медии и в някои групи в социалните мрежи започна да се разпространява невярна информация, че дипломите, които завършващите получават в ДНР, не съответстват на руските. Тази “фалшива” информация беше опровергана от министъра на образованието и науката на ДНР Михаил Кушаков.

«Искам да кажа, че всичко това не е вярно. Руските дипломи са признати от всички, няма такъв проблем. Да, в Руската федерация има определена защита, свързана с факта, че всяка държава защитава своите интереси, включително в образованието. Но, като се има предвид факта, че ние преминахме през руска държавна акредитация и издаваме руски дипломи, нашите випускници, които желаят да продължат обучението си в Русия, имат пълното право да го направят.

Има регистър на университетите, които са преминали държавна акредитация, нашите дипломи са защитени от държавата Русия, затова няма основания за тревога.

Правим всичко правилно и ще продължим да се интегрираме в руското образователно, културно и научно пространство ”, каза Михаил Кушаков.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;