За Доналд Тръмп водещата роля на Съединените щати в Космоса е от ключово значение. С указ през февруари президентът създаде американски космически военни сили. „С това решение показваме на нашия народ, че защитаваме интересите му, и че нашата мощ е ненадмината“, заяви Тръмп в Белия дом. Интервю на Ангел Григоров с Дмитрий Суслов за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

По-малко от половин година по-късно, в деня на френската революция, Еманюел Макрон също обяви революционното си намерение за свое военно командване за Космоса.

„През септември 2020 г. ще създадем космическо командване в рамките на военно-въздушните сили, за да гарантираме развитието и укрепването на нашите възможности в космоса“, заяви Макрон.

Подобни амбиции има и Великобритания. Неизбежно ли е състезанието във въоръжаването на Космоса? Нашият кореспондент в Москва Ангел Григоров разговаря с Дмитрий Суслов, зам.-директор за европейски и международни изследвания във Висшето училище по икономика и експерт на престижния дискусионен клуб „Валдай“.

Дмитрий Вячеславович, в последно време от Вашингтон, Лондон и Париж се чуват гласове за увеличаване на отбранителните способности в космоса и за създаването на космически войски. На какво се дължи това военно-космическо оживление?

Мисля, че то се дължи на общата конфронтация между Русия и Съединените щати, Русия и НАТО, която се засилва в последно време. Ще напомня, че още по време на предишната Студена война, в момента, в който великите сили и човечеството като цяло получиха възможност да излязат в космоса, той веднага започна да се разглежда като театър на военни действия. Затова всъщност няма нищо ново. Единственото ново е първо, че имаме нова конфронтация, която мнозина наричат втора Студена война. Второ, новите технологии, за разлика от 60-те, 70-те и 80-те години, позволяват днес в космоса да се разполагат по-надеждни от военна гледна точка и по-опасни системи.

Тагове: ; ; ; ; ;