Британският оператор на задържания от Иран в Персийския залив петролен танкер «Стена Импера» заяви, че корабът изпълнява всички навигационни регулации и международни норми, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.


Иранската държавна информационна агенция ИРНА цитира военен източник, според който плавателният съд е изключил устройството за проследяване на местонахождението му, пренебрегнал е предупрежденията на иранския Корпус на гвардейците на революцията и се е движел в погрешна посока.

Шведският собственик на танкера, който плава под британски флаг и беше «конфискуван» от Гвардейците на революцията, потвърди вчера, че е изгубил връзка с кораба, след «атака» в Ормузкия проток, посочва Франс прес.

«Нашият кораб «Стена Имперо» беше атакуван от неидентифицирани малки кораби и хеликоптер, докато преминаваше транзитно през Ормузкия проток в международни води», заяви в комюнике компания «Стена Бълк».

«В момента не можем да установим връзка с кораба, който пътува на север в посока Иран», допълни тя.

На борда има 23-ма моряци с индийска, руска, латвийска и филипинска националност», каза президентът и главен изпълнителен директор на «Стена Бълк» Ерик Ханел.
Не бе съобщено за пострадали, а безопасността и благополучието на екипажа ни продължава да е от първостепенно значение, допълни той.

Източник: Лондон

Тагове: ; ; ; ; ;