Парламентът окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя Ф-16, блок 70 за бойната ни авиация. В подкрепа на четирите договора гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. БСП, НФСБ, Атака и Воля гласуваха против.

Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 203  народни представители. „За“ бяха 123, против – 78, а двама се въздържаха на първото гласуване на ратификацията. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими.

В отрицателния си вот от «Воля» поискаха оставките на всички министри, които са преговаряли по сделката. Oсвен несъгласие с цената, лидерът на НФСБ Валери Симеонов изтъкна и друг аргумент:

«Получих второто изключително основание да гласувам «против». Ами вижте наименованието на втория договор: “B-U-D….“. Прочетено по правилата на четене на латиница, би означавало «будала». Аз не съм будала. Не искам да ме правят на будала и затова гласувах «против».

Началникът на военновъздушните сили генерал Цанко Стойков благодари за покупката на изтребителите:

«Самолетът е хубав, с големи възможности, с абсолютно всички системи, които го правят оперативно съвместим. Пилотите и инженеро -техническия състав ще получат обучение, което ще им позволи да го експлоатират с пълните му възможности. Благодаря за подкрепата както на правителството, така и на парламента, защото с това ние разширяваме възможностите на цялата българска армия».

Ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана в НС, който предложи повторно гласуване, защити сделката за Ф-16 и приветства усилията на правителството да модернизира българската авиация:

«Със сигурност е остров на стабилност – финансова, икономическа, политическа и точно това ни дава основание сега да кажем да. Имаме ресурси, време нашата изстрадала армия, нашите изстрадали въоръжени сили да получат заслуженото си. Ние купуваме един изключително съвременен самолет, с изключителни бойни способности, с огромни възможности».
Военният министър Красимир Каракачанов призова да се спре с популизма и да се мисли прагматично: «Когато става въпрос за сигурността и суверенитета на България, не трябва да се делим на леви и на десни. Трябва да разсъждаваме от прагматичния интерес на нашата сигурност, а прагматичният интерес на нашата сигурност диктува ние да модернизираме нашата армия, нещо, което 30 години не е правено. 30 години по една или друга причина конюнктурна ние режем, унищожаваме, накичваме самолетите си по селските мегдани и ги продаваме за жълти стотинки. Решението за Ф-16, блок 70 е правилно решение».

Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара. С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16.

От трибуната на парламента военният министър Красимир Каракачанов припомни, че сделката е в ценови хоризонт до септември и подчерта, че никакво отлагане няма да намали цената на изтребителите: «Всяка година военната техника и оборудване нарастват като цени. За съжаление такава е ситуацията в света».

От БСП и НФСБ се обявиха против ценовите параметри по сделката.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подкрепи министрите, отговорни по преговорите за сделката, но подложи под съмнение финансовите възможности на страната ни да придобие бойния самолет Ф-16: «В случая аз по никакъв начин няма да отправя упрек към уважаваните от мен колеги Красимир Каракачанов и Емил Караниколов. Те изпълняват своите служебни задължения. Но те са в ролята на клетниците от Виктор Юго. Това са едни Гаврош и Козета, които на барикада отстояват поставената задача. Но аз и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент и българското правителство».

По време на дебатите от «Атака» обявиха, че ще гласуват против сделката. Десислав Чуколовс аргумента: «Тези самолети ще ги получим на една огромна завишена цена. Този договор не трябва да бъде подписан. Сега ще дадем парите накуп предварително, 2023 година ще получим първия самолет».

Социалистът Таско Ерменков подчерта: «Вместо 1,8 млрд. с ДДС в момента ще правим разход 2,2 млрд. без ДДС, без мита. Аз ви заявявам от тука, че преди 2025 г. самолет в България няма да дойде. И когато говорите, че ние сме били за това да има руска авиация, не ние – вие сте тези. Защото 2021 година да летят на нови самолети нашите летци, вие ще продължавате да харчите парите на държавата за поддръжка на руските самолети до 2025-а».

Лидерът на «Воля» Веселин Марешки определи готвената сделка като «най-грабителска в историята на страната».

ГЕРБ и ДПС защитиха сделката със САЩ с мотивите, че решаваме бъдещето на българската армия, нейната модернизация и се препотвърждава българската геополитическа ориентация.

От ДПС подчертаха, че са последователни в отстояване принципите си за националната сигурност. Лидерът Мустафа Карадайъ заяви от трибуната на парламента: «Когато става въпрос за държавния суверенитет, за националната сигурност, за стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение».

И депутатите от ГЕРБ Христо Гаджев и Тома Биков:

«Това е най-важното – да дадем възможност на българските пилоти, на българската армия най-доброто».

«Кога ще излезете от Варшавския договор и ще подадете молба за членство в НАТО», попита Тома Биков.

От ГЕРБ заявиха, че цената е балансирана за това, което ще получи България. Джема Грозданова настоя:

«Последните 30 години ние сме длъжници. Това беше период на намаляване на боеспособността на Българската армия. Днес, уважаеми колеги, е време да решим дали този период е време да завърши. Дали трябва да направим първата стъпка към една модерна и силна армия. Решаваме дали българският боен пилот ще пилотира изтребител, с който ще бъдат повишени оперативните способности на военновъздушните ни сили».

Милен Михов от ВМРО определи проекта като най-значим, голям скок в българската военновъздушни сили и заяви: «Да дадем на храбрите български пилоти в деня на рождението на Списаревски не втора употреба френски самолет, а произведен за България, платен от българския джоб и управляван от български пилоти български самолет».

Според министъра на финансите Владислав Горанов плащането на изтребителите няма да създаде бюджетни проблеми, тъй като ще бъде еднократно. Освен това отчитането на този разход пред Брюксел няма да доведе до увеличаване на дефицита.

След окончателната ратификация на споразумението депутатите обсъждат актуализацията на държавния бюджет за тази година, която да позволи отделянето на средства за самолетите.

Тагове: ; ; ; ; ; ;