Отиващата си Тереза Мей се нахвърли на Путин

Премиерът на Великобритания Тереза Мей произнесе реч, в която буквално се нахвърли на президента на Русия Владимир Путин. Тя е възмутена от това, че той говорил за кризата на либерализма.

Отиващата си Тереза Мей се нахвърли на Путин

Както отбелязват някои експерти, ако първата част от речта на Мей е била чута от човек, който слабо е ориентиран в политическата култура във Великобритания, то той би решил, че главата на британското правителство на прага на оставката си е решила най-накрая да признае допуснатите грешки.

Тя говорила именно за това, което й е коствало поста — за опитите да прехвърли отговорността върху външния враг и за отаза от международно сътрудничество

«Популистките движения избраха политиката на раздинението, избирайки враговете, за да бъдат обвинени за всички наши проблеми и да се намерят елементарни отговори.

По този начин те насърчават политиката на поляризацията, която възприема света като «ние» и «те».

В тази система компромисите и сътрудничеството с  международните иституции се счита за признак на слабост, а не на сила», подчерта Мей.

Трябва да се отбележи, че именно в тази посока се изграждаше лондонската външнополитическа реторика по отношение на Москва.

Всички предложения за сътрудничество или поне преговори за постигане на компромис от страна на британската страна бяха игнорирани.

Русия предварително бе обявена за виновна почти за всички проблеми в страната.

Отиващата си Тереза Мей се нахвърли на Путин

UK Prime Minister

@10DowningStreet

WATCH LIVE: PM @Theresa_May makes a speech on the state of politics https://twitter.com/i/broadcasts/1nAJEzdbVLAxL 

В това отношение нямаше да е изненада, ако някой помисли, че Тереза Мей говори за себе си.

Но много бързо стана ясно, че тя успя да преобърне ситуацията буквално с краката нагоре и за всичко по-горно да обвини руския президент Владимир Путин.

Главата на британското правителство го нападна заради критиката на либералната идея, която руският лидер изрази на срещата на върха на Г-20 в Япония.

„Стандартът на живот в либералните демокрации като Великобритания, Франция и Германия не може да бъде сравнен със стандарта на живот в Руската федерация.

И фактът, че той смята за необходимо да изкаже онова, което заяви, говори за заплахата за нашите ценности, които трябва да защитаваме, «казва Тереза Май, като възпроизведе собствените си обвинения за разделяне на света на «победители» и «губещи» и за търсене на външен враг, с когото да се извинят всички проблеми.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...