Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп подсилва спорните си военни отношения със Саудитска Арабия с изпращането на стотици войници в страната на фона на напрежението с Иран, съобщава Си Ен Ен, предаде News.bg.

500 военнослужещи се очаква да бъдат изпратени във военновъздушната база «Принц Султан», която е разположена в пустинен район източно от саудитската столица Рияд, според двама американски военни представители.

Малък екип от войници и поддържащ персонал вече е изпратен на място, за да приключи с предварителните дейности по разполагането на батарея със зенитно-ракетна система «Пейтриът» и подобряването на пистите в базата, поясниха източниците.

САЩ искат войниците в региона за известно време заради иранската ракетна заплаха. Белият дом е категоричен в ангажимента си да защити Саудитска Арабия от иранска агресия.

Миналия месец администрацията обяви, че изпраща допълнителни 1000 военнослужещи в Близкия изток. Част от тях ще бъдат разположени в Саудитска Арабия.

По-рано Камарата на представителите на САЩ одобри три резолюции, насочени към блокиране на планираната от президента Доналд Тръмп продажба на управляеми ракети и друго оръжие за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Йордания.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;