Главата на руското външно министерство Сергей Лавров в интервю за Rheinische Post заяви за „тревожната ситуация” около НАТО.

„Налице е тревожна ситуация. Под натиска на Вашингтон, преследвайки собствените си геополитически цели, страните от НАТО участват в провеждането на агресивна антируска политика ”, каза Лавров.

По такъв начин, според него, «има неоправдано увеличение на военните разходи».

«Само през 2018 г. САЩ са похарчили над 700 милиарда долара за тези цели, НАТО като цяло — около един трилион, докато Русия — по-малко от 50 милиарда долара», каза министърът.

Той отбеляза, че алиансът увеличава военното си присъствие около границите на Русия и Беларус, което «увеличава риска от непредвидени инциденти и води до ескалация на военно-политическото напрежение».

Лавров също така нарече абсолютно нелогично от гледна точка на укрепването на отбранителния потенциал на НАТО включването в блока такива страни като Черна гора и Северна Македония.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин заяви, че Москва счита, че тезите за ускореното приемане на Грузия в НАТО са опасни.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;