«Африка се утвърждава в качеството си на един от важните опори на формиращата се полицентрична система на световния ред. Развитието на отношенията с африканските държави и техните интеграционни обединения е един от приоритетите на външната политика на Русия», това заяви външният министър на Руската Федерация Сергей Лавров.

Западните медии, разполагащи с влияние в много африкански страни, отдавна и не без успех формираха в общественото мнение на тези страни специфична представа за стратегията на Русия на континента. Ако трябва да им се вярва, то Русия се интересува в Африка само от търговия с оръжие, добив на скъпоценни метали и на петрол.


Възможно е така да е било дълги години. Но днес може да се говори за нова африканска стратегия на Кремъл, амбициозна и многовекторна. Тя открива допълнителни възможности не само за нови проекти в областта на военното и военнотехническото сътрудничество, добива на петрол и газ, но и в банковата сфера, ядрената енергетика, борбата с тероризма.

Нараства ролята на руските компании в реализирането на тази стратегия. Така «Росатом», занимаващ се с ядрената енергетика на Русия, днес се е превърнал в сериозен играч на Африканския континент.

 

 

Тагове: ; ; ;