Коментар на Мария Захарова по повод опасенията за възможно разполагане на ядрено оръжие в България

18 юли 2019-Нюз Фронт.

F-16, които ще купува България, могат да носят ядрено оръжие. Това една от опасностите, които почти никой не иска до коментира публично. Обяснение защо именно F-16 от този тип и в такава обстановка ни се натрапва, даде преди дни инженерът от българските ВВС , години работил като военен разузнавач, полковник Чавдар Борачев. Инфраструктурата, която се подготвя на наша територия може да бъде използвана за съхранение на ядрени боеприпаси.

 

Коментар на Мария Захарова по повод опасенията за възможно разполагане на ядрено оръжие в България

В началото на седмицата избухна скандал след изтичането на документи на НАТО, които осветлиха базите, където е разположено американско ядрено оръжие в Европа. Една от тях е Инджирлик в Турция. Във връзка с всичко това и днешното напрежение между Турция и САЩ заради покупката на С-400, беше зададен журналистически въпрос на официалният говорител  на руското външно министерство Мария Захарова.

 

 

Коментар на Мария Захарова по повод опасенията за възможно разполагане на ядрено оръжие в България

Сега в центъра на международната общност е въпросът за закупуването на руските С-400 от Турция и недоволството на САЩ и НАТО относно този факт.

Но от друга страна, България бива принудена да купи от американците F-16, които според техническите характеристики могат да носят ракети термоядрените бомби В-61.

Във връзка с това, ако САЩ решат по някаква причина да преместят своя инвентар и оборудване от военната база Инджерлик в някоя друга база, тогава възможно ли е да възникне ядрена заплаха за Европа?

На това Мария  Захарова отговори следното:

Ядрената заплаха за Европа не е преставала да съществува. Защото, сигурно знаете, какво количество ядрени материали се намират на териториите на страните от Европа дори в тези, които не са членове на НАТО, това е американско ядрено оръжие. И това не трябва да се забравя, защото между другото, мнозина дори не знаят за това.

Преди няколко години този факт доведе до шок европейците, това че на техните територии се намира ядрено оръжие, което дори не е тяхно и е неуправлявано от тях. Затова какво повече да говорим за някаква заплаха или сигурност. Този факт просто трябва да се помни.

Ние не разполагаме с информация за плановете на Вашингтон да предислоцира ядрените си бомби, В-61 на българска земя или някъде другаде на териториите на страните членки на НАТО. Нямаме такава информация.

Виждали сме спекулации или някакви фейкови публикации по този въпрос, но ако говорим за факти, нямаме потвърдена информация за това.

Преди около 3 години се появи информация за уж предислоциране на американско ядрено оръжие от Турция в Румъния, но тя после беше опровергана.

Позицията на Русия относно разполагането на американски ядрени оръжия в Европа, не се е променила.

Всички бомби В-61 трябва да бъдат преместени на територията на страната собственик на това оръжие, а именно в Съединените щати.

Също така трябва да бъде ликвидирана цялата инфраструктура, която обезпечава разгръщането на тези оръжия, при това разбира се, следва да се прекрати практиката на съвместните мисии на алианса, които включват елементи на ядрено планиране, отработване на навиците по използването на американско ядрено оръжие и използването му с привличане на неядрени държави.

Такива действия са в пряко противоречие с Договора за неразпространение на ядреното оръжие според 1 и 2 точка от този договор.

По-горе описаният подход на САЩ към изпълняване на своите задължения по този договор, смятаме за неприемлив и безотговорен.

Това по никакъв начин не помага за деескалацията на напрежението, а обратното, остава едно от най-сериозните предизвикателства в ядрената сфера, на което международната общност трябва да обърне голямо внимание.

 

 

Това е официалното заявление на говорителката на руското външно министерство относно евентуални такива действия.

Русия няма официална информация на този етап за такава подготовка, но това не означава, че не се подготвя или че не е възможно да бъде предприета такава стъпка.

Въпросът е – искаме ли да проверим на свой гръб, дали американците ще донесат покрай F-16, ядрените си бомби B-61?

И като знаем практиката им, в нарушение на ядрените договори, да се привличат в ядрени учения неядрени страни – ще се случи ли това и у нас. Относно такива учения Русия не веднъж е изказвала възмущението си.

Имаме ли гаранции, че САЩ няма да донесат ядрено оръжие тук? Искаме ли гаранции, че това няма да се случи, някаква предпазна мярка?

Защото подготовката за това може да бъде засечена по странични белези.

Не си ли струва да се замислим защо Соломон Паси, обяснявайки се за изтребителите, се изцепи, че на Балканите е нужно ядрено оръжие? Беше ли подсказване за нещо, което ще се случи, за да се провери обществената реакция.

Бомбите B61, които в момента са в Инджирлик могат да се използват от самолети на тактическата авиация – F-16, F-18, F-22.

Заради покупката на С-400 от Турция, има напрежение между Анкара и Ванигтон.

Какъв според Вас е шанса покрай сделката за F-16 да ни натресат американско ядрено оръжие в България? Ако това се случи – да напомним на всички – то ще бъде под американски контрол, а не под български и ще ни превърне в заложник на американските авантюри.

А официалната позиция на Кремъл относно разполагането на американски ракети и ядрено оръжие в Европа е пределно ясна – отговорът ще бъде огледален и заради американските игри срещу нас ще бъдат обърнати руските ядрени ракети.


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...