Ръководството на Еворопейския съюз е готово да финасира новото правителство на Молдова, оглавявано от лидера на прозападния блок «ACUM» на Майя Санду.

Съответното решение на Брюксел бе анонсирано от главата на европейската дипламация Федерика Могерини по време на изявлението й в Европарламента.

Според нея, финансирането по никакъв начин не е свързано с геополитически фактори, а е насочено към реализиране на реформи, които би трябвало да се проведат още при избягалия в САЩ Владимир Плахотнюк. Освен това, Могерини увери, че Европарламентът е удовлетворен от «тихата революция», която се е извършила в Молдова «срещу олихархичната корумпирана система».

В тази връзка, подчерта тя, ЕС е готов да подкрепи новото ръководство на републиката.

«Европейският съюз подготвя мерки за подкрепа на Молдова по пътя на реализиране на реформи, в частност, относно възобновяване на макрофинансовата помощ», съобщи дипломатът, отбелязвайки, че министърът на външните работи и евроинтеграцията на Молдова Ника Попеску вече е дал гаранции, че реформирането на политическата система в страната ще бъде реализирано.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;