Премиерът Бойко Борисов е искал плащането по сделката за Ф-16 да се извърши направо, а не разсрочено. Това стана ясно от думите му пред дипломатите ни, които днес отбелязват своя професионален празник.

«Само като отговор бих казал — аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна 3 пъти да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолетите.»

Това съобщи News.bg.

Ние събрахме парите от борбата с контрабандата и си плащаме. Така както платихме на руската компания реакторите за «Белене», похвали се премиерът.

По думите му Ф-16 подобрява нашите възможности. Доста спекулации сме чули по темата, че едва ли не на изтребителите се намаляват способностите. Нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на военно въздушните сили, изтъкна премиерът.

Не случайно имаме бойна авиацияно всичко ново, купено до настоящия момент е годно само да натовариш и да избягаш. Самолетите и хеликоптерите — пушка няма на тях, а са за над милиард повече отколкото за Ф-16, посочи Бойко Борисов и продължи:

«Да ги питам — какво въоръжение имат пантерите, защото аз ги платих», запита Борисов. Може отгоре с прашка да стреляш само и ги ползваме за спасителни операции, негодува той.

Борисов продължи с реторичните въпроси:

 Кугарите колко наброй са и какво въоръжение имат, знаете ли? Нямат и пистолет на борда. Прибавям и спартаните, за които няма нищо. Нула навсякъде. И тези същите излизат да ни дават оценка.

«Договаряли, договаряли не плащали, а в 00.00 часа на Нова година изсмукали 300 млн. лева.» Така било и с правителствените самолети, посочи Борисов.

В речта си пред посланиците Борисов изказа и недоволството си от коментарите по темата за концесията на летище «София», която излезе вчера.

По думите на Борисов е чул «чудовищни неща», но накрая истината е излязла наяве.

По думите на премиера концесията на летището била направена изцяло с голямата помощ на Световната банка. Борисов чул, че концесията щяла да се даде на Турция, но с победителя истината излязла наяве.

Припомняме, че на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета «Борисов-3» одобриха покупката на 8 изтребителя F-16.

Вчера в комисита по отбрана сделката за F-16 беше одобрена.

Преди два дни правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличаване на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

Тагове: ; ; ; ; ;