Брюксел/Страсбург, 17 юли /кор. на БТА Николай Желязков/
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова вчера държавите в ЕС да й предложат възможно най-добрите кандидати за еврокомисари. Тя отправи този призив на първата си пресконференция, след като получи доверието на мнозинството в Европейския парламент. Това съобщи БТА.


Европа е моята страст и чувствам, че се завръщам у дома. Винаги съм искала да се върна в европейската среда, към моите корени, сподели Фон дер Лайен, която е родена в Брюксел заради работата на баща си като директор на отдел в ЕК. Тя съобщи, че баща й се е върнал в Германия с надеждата да бъде изпратен обратно в Брюксел като еврокомисар, но животът се е стекъл различно.

Фон дер Лайен уточни, че утре се връща за ден в Германия, за да се сбогува с правителството и въоръжените сили в досегашното си качество на министър на отбраната. Тя добави, че лятото ще прекара в Брюксел и Страсбург, в подготовка на работната си програма.

По нейните думи последните две седмици са били най-натоварените в политическия й живот. Тя уточни, че не се е надявала събитията да завършат така успешно.

Спечелването на мнозинство (от девет гласа в 751-местния ЕП — бел. кор.) беше много трудно. Днес най-важният въпрос беше речта ми да отразява моите убеждения и да намира решение на разделенията изток — запад и север — юг. Трябва да се обединим по важните въпроси, това е моята цел, заяви Фон дер Лайен.

Снощи ЕП съобщи, че изслушванията на предложените за еврокомисари ще бъдат вероятно от 30 септември до 8 октомври. Целият състав на ЕК се предвижда да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври. Новата ЕК започва работа на 1 ноември.

Източник: Брюксел/Страсбург

Тагове: ; ; ; ; ; ;