Русия разкритикува вчера в Съвета за сигурност на ООН новото украинско законодателство, по силата на което украинският става единственият официален език в Украйна, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.


Москва поиска заседанието във връзка с украинските законодателни промени, а западните държави се възползваха от случая, за да разкритикуват анексията на Крим от Русия.

Основните положения на приетия през април украински закон влязоха в сила вчера. Новият нормативен акт предвижда увеличаване на квотите за предавания на украинския език в аудиовизуалните медии в Украйна.

Ние не сме против украинския, тъй като всяка държава има право на свой национален език, но искаме да защитим руснаците, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Битката за национална идентичност не трябва да накърнява правата на рускоезичното малцинство в Украйна, каза още Небензя.
Украйна отхвърли руските критики, като напомни, че украинският език е бил подлаган на редица ограничения по времето на Съветския съюз.

    САЩ, Франция и Великобритания използваха срещата като възможност да поискат край на окупацията на Крим и разкритикуваха посегателствата над правата на малцинствата на полуострова.

Трите държави поискаха също така да бъде въздадено правосъдие във връзка със свалянето на полет МН17 на малайзийските авиолинии над Украйна, от което тази седмица се навършват пет години.

Западните държави поискаха и освобождаването на 24-мата украински моряци, задържани от Русия във връзка с инцидента в Керченския проток през ноември.

В съвместна декларация Германия, Франция, Великобритания, Белгия, Полша и Естония призоваха Русия незабавно да спре да подхранва конфликта в Украйна и да се въздържа от всякакви действия, които може да навредят на прилагането на Минските споразумения.

Източник: Ню Йорк

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;