Руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю за «Аргументи и факти», че «ловът на руснаци» в трети страни е инструмент на натиск на САЩ.

«Ловът на руснаци в трети страни не е нищо друго освен един от инструментите за натиск на САЩ върху Русия. Вашингтон отказва да си сътрудничи с нашите правоохранителни органи въз основа на Договора за взаимна правна помощ от 1999 г.», каза Лавров.

Той добави, че Вашингтон оказва натиск върху своите съюзници и други държави, настоявайки за арест на руснаци на тяхна територия и последващо депортиране в Съединените щати.

«Всичко това се случва тайно, тихичко и без убедителни доказателства. Става дума за открити отвличания, както беше през 2010 г. с Константин Ярошенко в Либерия и през 2014 г. и с Роман Селезньов на Малдивите ”, заяви руският външен министър.

Лавров подчерта, че руската страна няма да остави хората си в беда.

„В контактите с американците настоятелно искаме освобождаването на нашите граждани, ние се стремим към тяхното по-скорошно завръщане в родината си. Между другото, това важи и за добре познатите случаи на руснаците Виктор Бут и Мария Бутина ”, отбеляза руският министър.

Руснакът Роман Селезньов бе осъден на 27 години затвор в края на април 2017 г.

Той бе обвинен в кибер шпионаж. Селезнев бе заловен от агенти на Тайните служби на САЩ на Малдивите през 2014 г. и откаран в Съединените щати. Защитата на Селезньов, неговият баща, заместник-председателят на Държавната дума Валери Селезньов и руското външно министерство нарекоха задържането на руснака отвличане и нарушение на международното право.

Константин Ярошенко бе осъден в САЩ на 20 години затвор през 2011 г. Той беше обвинен в подготовката и доставката на голямо количество наркотици на американска територия. Той бе екстрадиран в Съединените щати от Либерия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;