Втората световна война обезпечи на американския долар лидиращи позиции в света, както и на самите САЩ. Доларовата пирамида не бе срутена дори след краха на Бретън-Уудския модел на фиксирания обменен курс. Така Вашингтон с десетилетия оказва натиск върху другите държави.

Това се казва в статията в шведското издание «Dagens Nyheter».

Понастоящем делът на САЩ в световната икономика е изтласкан от други страни, което не попречи на долара да остане ключова резервна валута, която се използва и при сключването на значителна част от международните сделки.

За САЩ това е игра без загуба, защото доларът е надеждна застраховка при настабилност в света. При това всеки разбира, че устойчивостта на долара пряко зависи от благополучието на американската икономика.

Всичко това дава на американската администрация сериозен лост за влияние. Доларът позоли да се осъществят антируските санкции в по-твърд вид, той стана оръжие и срещу Иран, който Тръмп се надяваше да сломи, лишавайки го от възможността да търгува с нефт.

АМЕРИКАНСКИЙ ЭКСПЕРТ: ВАШИНГТОН СТАНОВИТСЯ ГЛАВНЫМ ВРАГОМ ДОЛЛАРА

В изданието се отбелязва, че действащият президент на САЩ е превърнал националната валута във «външнополитически ботуш», с който той борави в търговските си войни. Често подобен подход се прилага и към тези, които наричат себе си «партньори» на САЩ.

«Опасността е в това, че, когато Тръмп започва да размахва финансовото си оръдие, това започва да дразни другите държави. Доверието — това е ресурс, който поевтинява на фона на икономическите войни на президента», се казва в статията.

Авторът обръща внимание на това, че Китай вече работи над решението да се откаже от долара, а в ЕС нееднократно разглеждат перспективата да повишат цената на еврото, хвърляйки предизвикателство на хегемонията на САЩ.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;