Авторът на списание «Нешанъл интерест» е събрал изтекла информация и официални изявления на руски представителите от отбранителното ведомство за новия комплекс С-500 и се опитва да разбере на какво е способен руският ЗРК. Журналистът е удивен от изявленията за началото на производството на руските ЗРК С-500 — съдейки по всичко, те ще се появят по-бързо, отколкото се предполагаше.

Превод:

След няколко месеца радиомълчание и отделни изтичания на информация, позоваваща се на анонимни източници, високопоставени руски представители от отбранителната промишленост направиха най-накрая изявление за началото на производството на руските зенитно-ракетни системи С-500 — съдейки по всичко, те ще се появят по-бързо, отколкото се предполагаше.

Сергей Чемезов, генерален директор на корпорация «Ростех», съобщи, че ЗРК С-500 ще бъдат приети на въоръжение «много скоро».

«Създава се ново съвременно оръжие. И ако С-400 днес вече имаме възможнос да го продадем, то ние вече започваме производството на С-500. Това е по-съвременен комплекс. Не бих искал да ви разказвам за него, той все още не е на въоръжение. Считам, че той ще се появи в най-близко време».

Но защо Кремъл след многогодишни отсрочки сега е така заинтересован от скорошния пуск на С-500?

Няколко фактора са повлияли на това решение.

Първо, става дума за график на експортните доставки. По-рано се появиха спекулации, че руската отбранителна промишленост се въздържа от важни изявления по повод С-500 в очакване на критично важни договори за доставката на ЗРК С-400 в Индия, Китай и Турция.

Освен това, отново появилото се желание в Кремъл  да се започне производството на С-500 съвпадна с шокиращото изявление на президента на Турция Ердоган за това, че Турция заедно с Русия ще произвежда ЗРК С-500.

Второ, сега е ясно, че С-500 не е това, които С-400 беше по отношение на С-300: т.е. руските военни нямат намерение в близко време да заменят всички комплекси С-400 с С-500. С-500 ще действат заедно със ЗРК С-400 като притежаващи по-голям радиус на действие и като по-мощни зенитно-ракетни комплекси, които са разработени за надеждно прихващане на опасните хиперзвукови междуконтинентални балистични ракети в близкия космос.

С-500 са предназначени за изпълнение на жизнено важната, но, заедно с това, стратегическа задача, намираща се в ниша, затова те едва ли ще започнат да се произвеждат масово.

Комплексите С-400 в обозримо бъдеще ще съставят традиционната основа на руския арсенал от противоракетната отбрана.

Марк Епископос — постоянен автор на списанието, младши научен сътрудник от Центъра за Национални интереси и аспирант на Американския университет.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/get-ready-nato-russias-s-500-coming-soon-battlefield-near-you-66967

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;