САЩ отстъпват на ЕС по нивото на лицемерието. Това счита професорът от Техеранския университет Сейед Мохамад Миранди. Според него, западните политици и експерти се в пълен възторг «от потенциалната възможност да изпратят нацията в каменния век».

«Веднага, щом Иран излезе от ядрената сделка, лидерите на ЕС призоваха Иран да не предприема ответни мерки. Те обещаха да намерят приемливо решение в рамките на няколко седмици. Вече мина повече от година. Независимо от растящата вътрешна опозиция вътре в страната, Иран демонстрира стратегическо търпение на фона на постоянната ескалация на икономическата война на САЩ срещу иранския народ», отбеляза Миранди за портала Middle East Eye.

Професорът от Техеранския университе посочи на подстрекателите на войната с Иран последствията, които пряко ще се отразят на енергийната сигурност в целия свят:

«Тоталната война ще означава унищожаване на всички нефтогазови установки, а също на всички танкери и товарни кораби от двете страни на Ормузкия пролив».

Експертът съобщи, че Техеран продължава да се подготвя за потенциален конфликт с Вашингтон.

«Иран ще построи цяла мрежа от подземи военни обекти около южния бряг от Ирак до Пакистан в очакване на агресията на Запада», подчерта той.

На 15 юли главата на дипломацията на ЕС Федерика Могерини изрази надужда, че Иран ще се върне към изпълнение на своите ангажименти по ядрената сделка.

В отговор на излизането на САЩ от нея пред май 2018 година, а също на неспособността на ЕС да отстоява принципите на Съвместния план за действия за Иран в началото на юли Техеран пристъпи към обогатяване на уран над нормите от споразумението.

Иран постави ултиматум на Европа. Ако европейците не изпълнят своите ангажименти, то иранските власти са готови да разгледат въпроса за повишаване нивото на обогатяване до 20 % или за използването на усъвършенствани центрофуги на по-късен етап.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;