Френският президент Еманюел Макрон възнамерява да обсъди с иранския президент Хасан Рохани изпълнението на условията на ядреното споразумение, подписано през 2015 г.  Макрон съобщи това на пресконференция в Белград, при посещението си в Сърбия, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.


Френският президент добави, че в близките дни смята също да води преговори по този въпрос с президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Доналд Тръмп.

    «В тази сложни условия ние възнамеряваме да продължим нашата работа — работата на посредник и на преговарящ, каза Макрон, чието слово се излъчваше в Туитър от пресслужбата му в Елисейския дворец. Веднага след връщането си (в Париж) смятам да разговарям с президента Рохани, а още тази седмица и с президента Путин и с президента Тръмп.»

Той отбеляза, че главното е «да бъде спасено споразумението по ядрения проблем и да бъдат създадени условия за съдържателен диалог с Иран».

Според Макрон става дума също за «балистичната тематика и регионалната обстановка».

Той изрази надежда, че «динамиката, създадена през последните седмици, ще помогне да се избегне най-лошото», и посочи, че Франция е заинтересована от «положителна реакция на Иран, от нова аргументация на ЕС и от осигуряване на постоянен диалог със САЩ».

Източник: Белград/ариж

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;