16 юли 2019-Нюз Фронт.

Доставката на руските С-400 в Турция започна на 12 юли — и турците незабавно отбелязаха, че този ден е избран не просто така.

Във вестник «Хабертюрк» журналистът Мурат Бардакки пише: «Фактът, че доставките на С-400 започнаха на 12 юли, е символ: 12 юли 1947 година Турция и САЩ подписаха споразумение за помощ»:
Вероятността това да е съвпадение изглежда много ниска! В края на краищата, руснаците са такива хора, които са склонни да намират и използват случайни съвпадения, а освен това от времето на царизма има много примери за желанието на руснаците да свързват с важни решения по политически и военни теми с годишнини от определени събития в миналото.

Ако началната дата на доставките на С-400 беше избрана не случайно, а съзнателно и умишлено, тогава остава само да се каже „браво” и да се свали шапка пред такова решение! “

 

 

Вестникът отбелязва, че „решавайки да купим С-400 от Русия, взехме решение, не по-малко важно от това, когато се присъединихме към блока от страни, водени от Германия от първите години на 20-ти век или направихме избор в полза на западните страни под ръководството на Америка след Втората световна война. «.

И това не е силно преувеличение. Фактът, че една от най-важните страни от НАТО не се поддаде на отворения натиск на САЩ и купи руски комплекси, има смисъл, който далеч надхвърля чисто военните рамки.
Това е геополитически обрат.
И въпреки че е погрешно да го наричаме завой към съюз с Русия, напълно законно е да се говори за пълния държавен суверенитет на Турция.
Неслучайно в неделя Ердоган нарече договора за доставка на руски противовъздушни ракетни системи най-важния в историята на страната:

Защото това не е само логиката на пазара. Това партньорство е процес на преход към копродукция. И след този процес можем да говорим за С-500, отново с Русия. Не мислим само за днес, трябва да мислим далеч за бъдещето. «

 

Това не може да не безпокои САЩ и НАТО разбира се, и последните предстоят да вземат ответни мерки, които са в процес.

Сега можем да разгледаме друг момент, който паралелно съществува в геополитическата плоскост- сделката, която САЩ се опитва да застави България да сключи, а именно- купуването на американските Ф-16.

По техническите си характеристики, Ф-16 могат да носят бомби В-61, което означава, че при наличието на такива самолети у нас, някой би се възползвал от подобно съвпадение.

 

Защо американците искат именно този самолет да ни продадат? Бомбите за ниско бомбомятане B61, които са в Инджирлик, могат да се използват от самолети на тактическата авиация — F-16, F-18, F-22. 

В представения въпрос се крие и същността на опасността, която се крие зад сделката.

Даже ако оставим настрана това, че самата сделка е крайно неизгодна чисто финансово, и дори това, че няма яснота как стоят нещата около поддръжката и техническото обслужване- тоест, какво точно купуваме и колко, и ще има ли вратичка за американски специалисти да се разхождат у нас под предлог «техническо обслужване», на лице е заплаха за националната сигурност на България.

Защо?

Защото ние не купуваме С-400 както например прави Турция, а купуваме Ф-16 изключително на условията на САЩ. И след евентуалната сделка, даже не знаем какво следва като поддръжка и експлоатация.

Тоест, САЩ правят така, че България да купи, изтребители, които са нужни за целите на САЩ използвайки България.

Имайки предвид и ситуацията с напрежението в отношенията между САЩ и Турция, именно заради покупката на С-400, САЩ чертаят план Б.

И тук идва нашата роля в американския план.

Ако следваме логиката, можем да забележим, че в Турция САЩ имат базата Инджирлик.

У нас НАТО има 4 бази, за които знаем.

С купуването на Ф-16, в страната ни ще влязат разни специалисти по техническата част. При налагане на санкции към Турция, заради С-400 и изостряне на отношенията, САЩ могат да започнат да прехвърлят инвентар от турската си база у нас.

И не е задължително ние точно да знаем какво именно се прехвърля- ние ще бъдем заети с обслужването на финансовия въпрос по сделката с Ф-16 и няма да имаме време да задаваме «излишни» въпроси на американската страна. На което се й разчита.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;