Презрението на Русия към либералната демокрация е известно отдавна, липсата на положителни чувства към Запада също не са новина. За новия призив на «цивилизациите» разсъждава Ан Апълбаум на страниците на полското издание Wyborcza.

«Ще ви погребем»

Според нея, още през 1920 година Ленин заявил, че парламентите са «исторически експонати в музея», и че тяхното изчезване е само въпрос на време. През 1956 година гръмко прозвучали думите на ръководителя на СССР Хрушчов, че СССР ще спечели, а Западът ще умре: «ние ще ви погребем».

Такъв бил тонът на интервюто, което Путин дал за изданието Financial Times в навечерието на срещата на G20 в Осака. В руслото на предишните изказания на дейците от СССР той заяви: «т.нар. либерална идея вече е отживелица». Според него, «мигрантите могат безнаказано да убиват, грабят и изнасилват, а децата могат да си играят с пет или шест джендърски роли».

Както той счита, това няма нищо общо с правата, свободите или с разделението на властите — няма допирни точки с независимоста на съдебната система, правителствата, частната собственост или с каквито и да било други сфери от живота, благодарение на които либералните общества са процъфтяващи и свободни.

Според Апълбаум, по време на Хрушчов подобни изказания са предизвиквали възмущение и смях. Защото за тогавашните лидери на САЩ пренебрегването на западните ценности е било недопустимо. Сега се наблюдавало само одобрение.

«Тръмп е наш човек»

Сега американците нямат такъв вожд…Президентът Тръмп се появи рамо до рамо с Путин, те се смееха и шегуваха, пише авторката. С махване на ръка той отстрани групата журналисти:

«Избавете се от тях. Фейк нюс — това е отлична дума, да? Вие в Русия намате такива проблеми», пише Апълбаум, посочвайки, че «подобен свят е по-удобен за деспоти и диктатори.

Кой е съгласен с това, кой ще продължи да одобрява Тръмп?, пита американският журналист.

На нейните изводи откликват полските читатели, които виждат в лицето на Русия главната запалха за западния световен ред:

«А какво мислят генералите от ГРУ за Полша? Нима тя не трябва да се освободи от окупацията на Запада?»

«Русия губи време и средства за бизсмислена война със Запада, а Китай протрива ръце с удоволствие».

«Този тип homo sovieticus от миналия век не се е променил! Това е позор за човечеството!»

«Възстановянето на Съветския Съюз прогресира — Москва отново е начело на Интернационала».

Това пишат полските читатели.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;