Най-ужасното оръжие на Русия е тежката огнеметна система ТОС-1А, пише авторът на статията. Той е убеден, че създаването на системата значително е повишило ефективността на руската армия, а нейните отличителни особености ще останат ненадминати в продължение на много години. В момента другите страни няма с какво да противодействат на този вид оръжие, способно за «7 секунди да унищожи цяло селище».

Превод:

Тежката огнематна система ТОС-1А с калибър 220 мм е най-ужасното руско оръжие. Системата постъпва в руската армия преди около десет години. Независимо от това, че наричат оръжието «огнеметен танк», всъщност то има малко общо с танковете.

Най-ранните представителите на този вид въоръжение са съветските ОТ-1, по-късно започват да създават подобни и в други старни. За битката за Иводзима САЩ специално разработват огнеметен танк. Освен това, по време на нападението над Пърл Харбър американците също използват подобни танкове за унищожаване на затаилите се в траншеите японски войници.

Тежката огнеметна система ТОС-1А е способна със залп за изстреля всичи налични ракети в рамките на 7 секунди. Това време е напълно достатъчно, за да се унищожи цяло селище. Ракетните снаряди за тази огнеметна система могат да бъдат с два вида бойни глави: запалителни и термобарични.

Когато снарядът попадне в целта, той се възпламенява от контакта с въздуха. При изгарянето се освобождава голямо голичество топлина и се унищожава целият кислород наоколо. Затова в района на попадането на подобна ракети може да се наблюдава висока температура, свръхналягане и дефицит на кислорода. Всички тези фактори водят до човешки жертви, дори сред тези, които са успели да се скрият под земята.

Според наличната информация, ТОС-1А е на въоръжение не само в руските войски, системата е доставена на Сирия и Ирак. Може смело да се продположи, че отличителните особености на тази огнеметна система ще останат ненадминати в продължение на още много години.

Петя Паликрушева

Източник: https://k.sina.com.cn/article_6439126439_17fcd45a700100mc0f.html?from=mil

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;