Вече е публикувана икономическата част от «Сделката на века», която САЩ искат да наложат в интерес на Израел.

Примерното съдържание на икономическата част на сделката е следното:

Между Израел, Организацията за освобождение на Палестина и «Хамас» уж ще бъде подписано тристранно споразумение за създаването на палестинска държава, която ще получи  името «Нова Палестина» (нещо като Северна Македония) и ще се намира на Западния бряг на река Йордан и сектора Газа, с изключение на териториите, заети от еврейските поселения.

Еврейските поселения ще останат в ръцете на Израел и към тях ще бъдат присъединени изолираните селища. Площата ще се увеличи в съответствие с добавянето на още изолирани селища.

Йерусалим няма да бъде разделен, а ще стане обединена столица на Израел и «Нова Палестина».
Арабските жители на града ще станат граждани на «Нова Палестина».
Общината на Йерусалим ще носи отговорност за всички райони в Йерусалим, освен районите, за които ще отговаря новото палестинско правителство.
На евреите няма да се позволява да закупуват арабски домове, а на арабите няма да се разрешава закупуването на еврейски домове. Никакви допълнителни райони няма да бъдат присъединявани към Йерусалим. Стутусът «Свети места» няма да се промени.
Редом със сектора Газа Египет ще даде под аренда на Палестина земи с цел създаването на летище, фобрики, селско стопанство и търговия. Размерът на териториите и цената ще се определят между страните при посредничеството на подкрепящите споразумението страни.
Подкрепящи страни наричат тези, които ще окажат подкрепа на подписването на това споразумение: САЩ, ЕС и нефтодобиващите страни от Персийския залив.
Те трябва да предоставят в рамките на пет години 30 млрд долара за национални проекти за «Нова Палестина».

САЩ — 20 %, ЕС — 10 %, страните от Персийския залив — 70 % (ще бъдат разделени в зависимост от добива на нефт).

 НЕ се предполага наличието на армия в «Нова Палестина».
Само полицията ще има леко оръжие. Между Израел и «Нова Палестина» ще бъде подписано споразумение за отбрана, в което Израел ще гарантира на палестинците защита от външна агресия (това е толкова цинично, че дори е смешно, бел.ред). А палестинците ще плащат на Израел за тази защита.
Стойността на плащането трябва да се съгласува между страните с посредничеството на «подкрепящите страни».
При подписването на споразумението се предполага, че «Хамас» ще предаде цялото свое оръжие, а членовете на движението ще продължат да получават заплата от «страните за подкрепа» до създаването на палестинското правителство.
Изборите в Палестина трябва да се проведат в рамките на една година.
Освобождаването на палестинските затворници от израелските затвори ще започне година след изборите.
Предпоплага се също откриването на пътища за преминаването на стоки и работници в Израел и Египет.
В рамките на пет години в «Нова Палестина» ще бъдат създадени морско пристанище и летище.
Докато това стане факт, ще бъдат използвани летището в Израел и морските пристанища в Израел.
Границите между Нова Палестина и Израел ще бъдат открити за преминаве на граждани и стоки.
Планира се изграждането на магистрали на височина около 30 м над земята, които ще свързват Газа и Западния бряг на река Йордан.
Ако «Хамас» и ООП откажат да подпишат това предложение, САЩ ще отменят своята финансова подкрепа за палестиниците и ще направят всичко възможно нито една страна в света да не им предоставя пари.
Не е трудно да се досетим, че става дума за опити на Израел да се възползва от еврейското лоби в САЩ (в лицето на Кушнер).
В името на това САЩ пожертваха ролята си на арбитър в палестинско-израелския конфликт, с който десетелития се занимаваха преди Тръмп.
Това на свой ред ще увиличи скоростта на падането на влиянието на САЩ в арабския свят.
«Сделката на века» е само стъпка в тази посока.
Разбира се, че Израел ще се пръсне от радост, ако това споразумение бъде подписано, защото след поражението на САЩ в Сирия и разгрома на Халифата, стратегическото положение на Израел рязко се влоши, а главният печеливш от американските войни в  региона се оказа Иран, който засили позициите си в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен.
ХАМАС и Ливан вече официално отхвърлиха сделката.
Заявиха: «Палестина не се продава».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;