15 юли 2019-Нюз Фронт.

В Турция се приземи поредния самолет с компоненти от противовъздушни ракетни системи С-400, съобщиха местните медии позовавайки се на информация от министерство на отбраната.

Според президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган турските военни планират да сформират първия комплект от С-400, закупен от Русия преди края на седмицата.

 

Цялата процедура за доставка се изчислява до април на следващата година.

Турският лидер нарече сделката най-важното споразумение в съвременната история на Турция.

За началото на доставките на зенитни ракетни системи С-400 към Турция, стана известно на 12 юли.
Доставките се извършват в рамките на подписания договор, през септември 2017 година.
В същото време в редица американски медии имаше информация за евентуалното налагане на санкции на САЩ срещу Турция във връзка със закупуването на С-400.

В частност, говорим за възможното изключване на страната от програмата F-35 (планирано е да бъдат доставени общо 100 от тези изтребители).

Ръководството на Турция заяви, че ако Съединените щати откажат да доставят F-35 на Турция (което вече се е случило де факто) и да изхвърлят Турция от програмата за развитие, то Турция е готова да закупи модерни руски изтребители като разумна алтернатива.

 

НАТО изрази сериозна загриженост за случващото се. Скоро може да се очаква силно  нервна реакция от Вашингтон.

Турция няколко пъти беше заплашвана с изключване от НАТО, но ако отчетем две неща:

  • Турция е много непостоянен и ненадежден партньор- за сега единствено виртуазната дипломация на Владимир Путин дава резултат и предсказуемост.
  • САЩ изнервиха Турция с ултиматуми и остър тон- последната прояви характер и вече е на път да помисли за алтернатива на НАТО ( отново дипломацията на Русия тук допринесе за психологическият момент). Съвсем не е за изключване Турция да реши сама, че повече няма да участва в НАТО и да напусне северноатлантическия алианс. А подобна стъпка би повлякла след себе си много процеси…

 

Определено рекация от САЩ и НАТО ще последва, както разбира се и провокации.

Triumph С-400 е руска противовъздушна ракетна система за далечни разстояния и средни разстояния, зенитно ракетен комплекс (ЗРК), предназначена за унищожавабе аеродинамични и балистични цели.

 

 

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;