САЩ, Русия и Китай инвестират огромни средства в хиперзвуковите технологии. Но Пентагонът се бави по въпроса, военните ръководители предупреждават, че САЩ могат да изостанат от опонентите си, особено по отношение хиперзувковите ракети, способни да носят ядрен заряд. Китай вече има твърде опасен арсенал от дозвукови, свръхзвокови и балистични ракети.

Превод: 

Китай харчи средства на първо място, за да използва слабостите на САЩ и да получи господство в Източна Азия. Пекин се надява, че хиперзвуковото оръжие ще стане ключов елемент в неговата стратегия.

Китай работи над създаването на дват вида хиперзвуково оръжие. Както казва Дъглас Бари, старши научен сътрудник от Международния институт за стратегически изследвания, Пекин може да разположи хиперзвукови бойни блокове в рамките на «няколко години».

Китай вече има внушителен арсенал дозвукви, свръхзвукови и балистични ракети. За противниците на Китай този твърде напрегнат сценарий се затяга от перспективата да се появят хипурзвукови бойни блокове.

Според Бари, хиперзвуковите бойни блокове «летят на такава височина, която съществуващите системи на радарите не винаги засичат, а имайки предвид тяхната скорост, те съществено съкращават времето за реакция и вземане на решения от отбраняващата се страна.

Ако Китай продължи да действа в този дух и разположи хиперзвукови кралати ракети, тогава отбраната се превръща в още по-трудна задача».

Според експерта, «пунктовете, в които се намира военно-политическото ръкъводство, ключовите центрове на оперативното управление, подземните убежища, военно-въздушните бази, критичните обекти, такива като ракетите с мобило базиране», а също морските цели могат да попаднат в списъка на вероятните мишени.

Макар САЩ да изостават от Китай и Русия по въпроса за създаването на хиперзвуково оръжие, способно да носи ядрен заряд, счита се, че Пентагонът все още има предимство в областта на оръжията, които могат да носят неядрена бойна част.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.newsweek.com/china-hypersonic-missile-weapons-worried-u-s-arms-race-military-pentagon-1447681

 

Тагове: ; ; ; ;