Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан заяви днес, че Европа трябва да остане единна в опитите си да запази ядрената сделка с Иран. В същото време той призова Техеран да отмени решението си да не се съобразява с част от изискванията на споразумението, предаде Ройтерс, съобщи News.bg.


«Европейците трябва да останат обединени по този въпрос», каза пред репортери Льо Дриан на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел.

По думите му решението на Иран да се откаже от част от ангажиментите си по сделката, от която САЩ се оттеглиха миналата година, е «лош отговор на лошо решение».

На пристигане в Брюксел за министерската среща британският външен министър Джереми Хънт каза, че все още има време за спасяване на споразумението, предвиждащо Иран да ограничи ядрените си програми в замяна на облекчаване на международните санкции.

«Иран все още е на година от разработването на ядрена бомба. Все още има известно време до крайния срок, но и малък прозорец (от време), за да запазим жива сделката», заяви той.

Въпреки че Лондон и Вашингтон са близки съюзници, Хънт изрази несъгласие с начина, по който САЩ се отнесоха към ядрената сделка с Иран.

На срещата си днес външните министри на страните от ЕС ще търсят начини за намаляване на напрежението между Иран и САЩ, както и за започване на диалог, който да спаси споразумението от 2015 г., отбелязва Ройтерс.

Източник: Брюксел

Тагове: ; ; ; ; ; ;