Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че НАТО «трябва да бъде щастлив», че страна членка укрепва сигурността си, дори и със зенитно-ракетен комплекс С-400 от Русия, информират руски медии и «Ройтерс», съобщи News.bg.

Той също призова американския си колега Доналд Тръмп да не налага санкции на страната му и САЩ да продадат на Турция изтребители Ф-35.

От петък Русия започна да доставя на Турция елементи от ЗРК С-400.

Ако Турция ще стане по-силна в сферата на сигурността си, кой също ще стане по-силен? Това ще подсили самия Алианс, смята Ердоган и нарече споразумението за С-400 най-важното в историята на Турция.

Вашингтон обаче поддържа друга позиция. САЩ възнамеряват да наложат санкции на Анкара заради покупката, тъй като вярват, че е заплаха за изтребителите Ф-35. Тази седмица се очаква Вашингтон да обяви санкциите срещу Турция.

Според турския лидер САЩ и Турция трябва да намерят «средно положение» в спора.

Със закупуването на С-400 ние не се подготвяме за война. Ние се опитваме да гарантираме мира и националната си сигурност, увери турският лидер.

В неделя вечерта «Вашингтон пост» публикува интервю с държавния секретар Майк Помпео, който предупреди, че законът изисква налагане на санкции и той е уверен, че президентът Тръмп ще спази законодателството.

Но турският лидер изтъкна, че Анкара все още иска да закупи система за противоракетна отбрана «Пейтриът» от Вашингтон и двете страни трябва да увеличат търговията и да работят върху «всеобхватно военно сътрудничество».

С-400 «Триумф» е най-новата руска противовъздушна ракетна система с голям обсег. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, включително със среден обсег на поразяване, а също така могат да се използват и срещу наземни цели. Обхватът им на действие достига 400 км, способни са да унищожат цели на височина до 30 км.

Турция се превърна в третата (след Беларус и Китай) страна, където Москва доставя С-400. Скоро Индия трябва да се присъедини към тях.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;