В британското издание  The Guardian е публикувана стания на Ирина Щербакова, която е един от основателите на правозащитната организация «Мемориал».

Тя пише, че в Русия Владимир Путин реабилитира името на Йосиф Сталин и Западът в никакъв случай не бива да допусне това.

Сталин продължава да плаши руските либерали и западните русофоби.

Фактът, че в Русия все по-често си спомнят за Сталин, при това с уважение и разбиране за направеното от него за страната и нейното бъдеще, предизвиква в тях раздразнение и животински страх.

Причината е в това, че Сталин наистина извършва титанично дело, поставяйки руската цивилизация на нови принципи, в това число преодолява противоречията в националната сфера. Неговият гений извежда изостаналата от Запада в началото на 20-ти век държава на световно ниво. Само си спомнете постиженията на СССР, включително първите полети в космоса.

Ако не беше Сталин, руснаците може би в момента щяха да живеят в руско гето, както бяха планирали западните «приятели и партньори» на Русия, при това броят на руснаците щеше да е значително по-малък. Впрочем, такива планове те имат и сега.

Ирина Щербакова в статията си призовава Западът да се противопостави на Путин относно «героичното» съветско минало. 

Една от основателките на «Мемориал» пише, че «сянката на Сталин отново започна да заплашва към средата на 90-те години. Именно в този период започна да нараства носталгията по съветското време, което руснаците си спомнят като мирно и процъфтяващо. С идването на Путин на власт, според нея, е започнала нова вълна на интерес към Сталин и към ярките аспекти от съветското минало. Хората били забравили за политическите репресии.

Щербакова страда, че руснаците възприемат падането на Берлинската стена, разпада на СССР и края на «студената война» с нейните резултати като поражение и огромна геополитическа катастрофа.

Тя счита, че Русия губи свободата си. Една от целите на нейната организация е осъждането на Сталин и тази система, която създал той.

Наличието на статията на Щербакова в британското издание не е никак случайно.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;