Немският професор по политология Томас Ергер в статия за списание  Focus Online заяви, че доставката на първите компоненти от руските зенитно-ракетни комплекси С-400 вече е «огромна победа» за руския лидер Владимир Путин.
Егер също допусна, че сделката между Русия и Турци може «забележимо да влоши» отношенията между Анкара и Вашингтон.

Според него, САЩ ще бъдат юридически принудени да въведат санкции срещу Турция за придобиването на военна техника от Русия.

При това, според политолога, американският президент Доналд Тръмп по-вероятно ще се опита да ги отложи, но няма да може напълно да се откаже от тях.

По-рано средствата за масова информация съобщиха, че Съединените американски щати имат намерение в най-близките дни да обявят за санкции по отношение на Турция заради доставката на С-400.

По-рано съобщихме, че Министерството на отбраната на Турция е потвърдило, че четвърти руски самолет се е приземил в страната, за да достави още елементи от зенитно-ракетния комплекс С-400 в авиобаза Мюртед в провинция Анкара, информира ТАСС.

По-рано Русия достави първите елементи от комплекса. В петък вечерта военният министър на Турция проведе телефонен разговор с американския си колега, за да го

го увери, че Анкара не променя стратегическата си ориентация с покупката на С-400.

Доставката на елементи от ЗРС С-400 продължава. В тази връзка четвърти самолет се приземи в авиобаза Мюртед, се казва в разпространеното от военното ведомство съобщение.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;