Руската делегация на сесията на ПАСЕ в Страсбург изпъкваше дори на фона на европейските парламентаристи със своето вежливо и културно поведение. Така характеризира депутате от Русия членът на Палата на лордовете във Великобритания, участник в британската делегация в ПАСЕ барон Ричард Бълф.

«Когато се върна на работа в ПАСЕ, аз ще настоявам всички мои приятели в асамблеята да бъдат толкова вежливи и приятни хора, — обеща британският политик. — Ние трябва да примирим всички британци, украинци и останалите».

Пътят напред за Европа е в успокояването на страстите, а не във враждебността, отбеляза барон Бълф.

«Както казва моят приятел, бившият министър на външните работи на Финландия: «Дори когато казваш «не», винаги казай това с усмивка на лицето си». Това е много добър съвет», добави лорд Бълф.

Завръщането на руската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа — това е важна стъпка по пътя към възстановяването на взаимното разбиране и към конструктивния диалог между страните, убеден е британският барон.

«Най-важното е това, че успяхме да върнем Русия в Съвета на Европа. Ние трябва да започнем да изграждаме положителни отношения, убеден съм в това. Сега, след като Русия се върна, много разчитаме на конструктивни отношения.

Искаме Русия да погаси разсрочените плащания. Искаме всички руски представители и в бъдеще да бъдат приятни и вежливи. Не сме настроени към конфликти».

Самият президент на Кембриджската консервативна общност бе един от двамата представителите на парламента на Великобритания в ПАСЕ, които, въпреки общата позиция на британската делегация, гласуваха за пълно възстановяване правата на руските си колеги.

«Гласувах за връщането на руската делегация. Болшинството от моите колеги гласуваха против. Решението на асамблеята бе прието в съотношение на гласовете две към едно. Сега е ред на руската делегация да оправдае доверието. Имам предвид тяхното завръщане към рабатата в конструктивен маниер», добави барон Бълф.

В заключение членът на Палатата на лордовете барон Ричард Бълф още веднъж изрази надежда за по-нататъшна съвместна работа с руските парламетаристи в Съвета на Европа.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;