Прокуратурата в Истанбул внесе обвинителния акт срещу проповедника Аднан Октар и 226 други обвиняеми. Обвинението търси отговорност за създаване на организирана престъпна група, полови престъпления, заплахи, финансови престъпления и други. 171 от обвиняемите са задържани, 52 са на свобода под съдебен контрол. Това съобщи БНР.

Сред пострадалите и частните обвинители са 125 души.

Аднан Октар беше телевиозионен проповедник и водач на религиозен култ. Той беше арестуван през 1999 г. заедно с 50 свои сподвижници. Срещу тях започна процес година по-късно. Октар беше осъден на 3 години затвор през май 2008 г.

Роденият през 1956 г. проповедник е привърженик на тезата за креационизма, т.е. убеждението, че бог е създал света буквално за 6 дни, както е според Библията и Корана. Смята се, че Октар е поддържал връзки и с американски креационисти. Негова издателска къща е публикувала книги с изключително спорни тези, включително отричащи теорията на еволюцията, преведени на 50 езика и разпространявани в около 150 страни по света.

Аднан Октар беше арестуван преди година по обвинения за сексуални престъпления, подкупи, изнудване, подправяне на документи, финансови машинации, лъжесвидетелстване, нарушения на законите срещу контрабандата, нарушаване на неприкосновеността на личния живот и други. При ареста на него и бодигардовете му в луксозна вила в Истанбул са били открити бронирани автомобили, бронежилетки и огнестрелно оръжие.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;