НАТО за пореден път настоятелно поиска от Русия да промени позицията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малът обсег на действие. Договорът все още може да бъде спасен, ако Москва отново започне да се придържа към него, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Москва твърди, че не е нарушавала договора, но НАТО пропуска аргументите й около ушите си.

«Даваме последен шанс на Русия», заплашително добави генералният секретар на НАТО.

Превод:
НАТО настоятелно призовава Русия да се върне към разоръжаването — в противен случай договорът, сключен през 1987 година толкова трудно, скоро може да се превърне в история.

Но на срещата с представителите на НАТО Русия не направи ни най-малък намек за това, че би могла да унищожи своите спорни системи за въоръжение.

«Вероятността този договор да бъде спасен намалява с всеки изминал ден», каза Столтенберг.

НАТО ще изчаква Русия до 2 август, когато окончателно изтича 6-месечният срок за разтрогване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

Договорът от 1987 година се счита за един от най-значимите споразумения по разоръжаване между САЩ и Русия. Той забранява ракетите с наземно базиране и крилатите ракети с обсег на действие от 500 до 5.5 хиляди км.

Както каза по-късно генералният секретар, алиансът ще отговори «сплотено и отбранително», ако срокът на договора изтече, а позицията на Москва не се промени.

Военните възможности на алианса се държат в тайна вече няколко месеца.

По данни на високопоставени военни, не е изключено по-нататъшно засилване на присъствието на НАТО в Балтийско море и в Източна Европа.

На този етап САЩ са разположили в Полша около 4 хиляди войници, а бундесверът е изпратил 550 човека в Литва, за да окаже подкрепа на балтийската държава в случай на «руска агресия» (според израза на един натовски генерал).

Очевидно се обсъжда засилване на разузнавателната дейност, провеждането на голям брой военни учения и развитието на съвременните системи на въоръжение.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.saarbruecker-zeitung.de/nachrichten/politik/die-nato-fordert-russland-eindringlich-auf-zur-abruestung-zurueckzukehren_aid-40694077

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;