Le Monde: Русия стана «диригент» на ОПЕК

Дата на публикуване: 12 07 2019, 08:05


Фактът, че Владимир Путин обяви за нефтеното споразумение със Саудитска Арабия още преди формалното публикуване във Виена на хартата за сътрудничество на ОПЕК с Русия, говори за доминиращото влияние на Москва вътре в организацията, пише Le Monde. Както отбелязва изданието, благодарение на своите посреднически усилия, Русия успя да стане лидер, определящ дневния ред на ОПЕК, дори без да влиза формално в състава на организацията.
Le Monde: Россия стала «дирижёром» в ОПЕК, не будучи её членом

Reuters
Путин обяви, че Русия и Саудитска Арабия са намерили начин да продължат споразумението за съкращаване на добива на нефт по време на срещата на G20 дълго преди началото на срещата на ОПЕК във Виена, състояла се на 1 и 2 юли, резултат от която стана подписването на хартата за сътрудничество на организацията с Москва, отбелязва Le Monde. Според изданието, «обявявайки информацията преди нефтения съюз, Путин ясно даде да се разбере: Русия стана управляващ ОПЕК».
Както припомня изданието, сближаването на ОПЕК с Русия започна през 2016 година с цел противопоставяне на възникналата конкуренция от страна на САЩ и борбата с колосалното падане на цените, срутили се тогава до 28 долара за барел.
Саудитска Арабия, която фактически е управляваща нефтеното обединение, се договори тогава с Москва за съвместно съкращаване на добива, а руският министър на енергетиката Александър Новак постигна присъединяването към това споразумение на още девет страни, които не влизат в състава на ОПЕК.
Според Le Monde, на тази «Виенска деклация» и на способността на конкурентите да се разберат помежду си навремето повярваха малко старни, но за всеобща изненада Русия и Саудитска Арабия успяха да изпълнят собствените си ангажименти и да убедят партньорите си да постъпят по същия начин.
Новото партньорство получи името ОПЕК + и придоби навика да се събира веднага след срещите на ОПЕК, при това Русия започна да играе в тази структура все по-важна роля, за което Путин с удовлетворение заяви в петъчното си интервю за Financial Times, отбелязвайки, че алиансът ще помогне «да се поддържа стабилността на пазара».
През декември 2018 година членовете на ОПЕК не успяха да стигнат до единно мнение по някои детейли от споразумението, тогава именно руският министър успя да помири позициите на двамата конкуренти вътре в организацията — Иран и Саудитска Арабия.
След половин година «Путин вече сам определя дневния ред на срещата на организацията…, в която Русия не влиза официално», подчертава  Le Monde.
«Фактът, че руският президент обяви за споразумението с ОПЕК представлява само по себе си истинска политически победа. Това поставя Русия в положението на диригент на оркестъра», счита експертът от инвестиционната банка  RBC Capital Хелим Крофт.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.lemonde.fr/economie/article/2019/07/02/comment-la-russie-a-pris-la-main-sur-l-opep_5484178_3234.html

Russia’s President Vladimir Putin (R) shakes hands with Saudi Arabia’s Crown Prince Mohammed bin Salman during a meeting on the sidelines of the G20 Summit in Osaka on June 29, 2019. (Photo by Yuri KADOBNOV / POOL / AFP)

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;ВАЖНО
Важно

Авторът на израелското издание повтаря всички необосновани обвиния по адрес на Русия от страна на

Важно

Русия започва военни учения недалеко от бреговете на Норвегия. Това предизвиква безпокойство сред норвежците, защото

Важно

Изданието пише за инцидента със сближаването на изтребител на НАТО със самолета, в който е

Важно

Появата на китайски бомбардировачи в Европа принуди НАТО да потрепери. Алиансът се страхува, че участието

Важно

В САЩ са доволни от това, че президентът на Украйна Владамир Зеленски вече два пъти

Важно

Обновяването на американските суперподвоници от клас "Вирджиня" се наложи да бъде отложено след установяването на

България
статия

16 август 2019- Нюз Фронт. От втората половина на XVIII в. около стените на Троянския манастир,

статия

13 август 2019-Нюз Фронт. В България бяха обявени кандидатите и техните предложения за втората фаза на

статия

12 август 2019-Нюз Фронт. Министерството на отбраната преведе цялата сума от 1,2 милиарда долара съгласно международни

статия

8 август 2019-Нюз Фронт. На 6 август преди 74 години американката авиация за първи път в

Важно

6 август 2019-Нюз Фронт. Днес, 6 август, от 18:00 часа в деня на бомбардировката над Хирошима,

Важно

5 август 2019-Нюз Фронт. В дните от 24 до 28 юли в града-герой Севастопол се проведе

Русия
статия

17 август 2019-Нюз Фронт. Преди 20 години Владимир Путин оглави правителството на Руската Федерация. Изминалите години

статия

Анкара официално не е изключена от програмата за създаването на самолети пето поколение F-35, това

статия

Президентът на Русия Владимир Путин удостои със звание "Герои на Русия"' двамата пилоти от "Уралските

статия

Американският президент Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че е готов към нормализиране на

статия

Китайският технологичен гигант Huawei разработва своя картографска услуга Map Kit, която хвърля ръкавицата на Google Maps, съобщи

статия

Актуалната ситуация в северно Алепо в Сирийската арабска република: Подразделенията на руската военна полиция и турските