Иран призова Великобритания незабавно да освободи техния задържан петролен танкер и предупреди чуждите сили да «напуснат региона, защото Иран и други регионални държави са в състояние да осигурят регионалната сигурност». Това съобщи News.bg.

Британски морски пехотинци задържаха иранския танкер Grace 1 през миналата седмица край бреговете на Гибралтар по подозрение, че нарушава санкциите на Европейския съюз, превозвайки петрол за Сирия.

«Това е опасна игра и има последствия… юридическите предлози за задържането не са валидни … освобождаването на танкера е в интерес на всички страни», изтъкна говорителят на иранското външно министерство пред агенция ИРНА.

Иран предупреждава, че може да предприеме реципрочни мерки, ако танкерът не бъде освободен.

Великобритания се стреми да влоши отношенията с Иран, като обвинява Иранската революционна гвардия за участие в опит да задържи британски танкер в Ормузкия проток. Такова мнение изрази външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф, съобщи News.bg.

«Обвиненията на Великобритания по адрес на Иран са безпочвени», цитира думите на Зариф агенция ИСНА, като допълва:

«Те правят изявления, за да изострят отношенията.»

Вчера телевизия CNN, позовавайки се източници от администрацията на САЩ, съобщи, че пет военни катера, които биха могли да принадлежат на Иранската революционна гвардия, са се опитали да спрат британски танкер в Ормузкия проток.

Според тяхната информация танкерът е напуснал Персийския залив, когато катерите са се приближили към него. На екипажа на кораба е било наредено да промени курса и да остане в териториалните води на Иран. Танкерът според CNN е бил придружен от фрегатата на британските военноморски сили Montrose. Нейният екипаж настоял катерите да се отдалечат и да пропуснат кораба.

Както по-рано днес съобщи агенция «Ройтерс», военното министерство на Великобритания потвърди, че ирански катери са се опитали да спрат британски търговски кораб в Ормузкия проток. Според британското министерство три ирански катера са участвали в инцидента, а не пет.

От Иранската революционна гвардия отричат каквото и да е участие в инцидента в Ормузкия проток.

 

Тагове: ; ;