Основният глобален индекс на ООН за бедността установи, че условията за най-бедните 40% в света се подобряват по-бързо, отколкото тези, които са над тях, съобщава «Гардиън».

Положителната тенденция е идентифицирана в последната оценка на световната бедност, събрана от Програмата за развитие на ООН — ПРООН, която определя относителното обедняване по целия свят от множество фактори. Товаа съобщи News.bg.

«Разгледахме данните за група от 10 страни със средни и ниски доходи и открихме окуражаваща новина, че най-долните 40% се движат по-бързо от останалите», коментира Сабина Алкире, директор на Oxford Poverty and Human Development Initiative, изготвили доклада с ПРООН.

«В рамките на тези 10 държави данните показват, че 270 милиона души са излезли от многоизмерната бедност в последващи изследвания.»

Според доклада, напредъкът до голяма степен се дължи на Южна Азия. В Индия през 2016 г. броят на хората в бедност е бил с 271 милиона по-малко в сравнение с 2006 г., докато в Бангладеш броят им е намалял с 19 милиона между 2004 и 2014 година.

Данните за тези, които живеят в най-крайна бедност, обаче са сложни и представляват група, която се придвижва или излиза от най-нуждаещите се условия.

Новата картина на бедността в световен мащаб идентифицира 1,3 милиарда души, които са категоризирани като «многоизмерни бедни«, като повече от две трети от тях — 886 милиона — живеят в страни със средни доходи, разкривайки на огромни неравенства между отделните страни и сред самите бедни.

«За да се борим с бедността, трябва да знаем къде живеят бедни хора. Те не са равномерно разпределени в една страна, дори в рамките на едно домакинство», обяснява Ахим Щайнер, администратор на ПРООН.

Целта на многоизмерния индекс на бедността, публикуван от ПРООН в четвъртък, е да се надхвърли използването на дохода като единствен показател за бедност, като се подчертаят други начини, по които хората изпитват лишения.

Здравето, образованието и стандартът на живот са сред изследваните области с цел да се установят големи различия в бедността, дори в рамките на отделни домакинства.

Според доклада, в Южна Азия почти една четвърт от децата под пет годиниживеят в домакинства, в които поне едно дете е недохранено и поне едно дете не е.

«Необходимо е, дори и сред хората, живеещи в бедност, да се разбере различния опит на хората с лишения. Дали са недохранени, могат ли да ходят на училище. Само тогава политиките за намаляване на бедността ще бъдат едновременно ефективни и ефикасни», допълва Педро Консейсао, директор на офиса на ПРООН за човешко развитие.

Резултатите също така показват, че децата страдат от бедността по-сериозно от възрастните и е по-вероятно да бъдат лишени от всичките 10 показателяна проучването, като липсват основни елементи като чиста вода, канализация, адекватно хранене или основно образование.

Още по-впечатляващо е, че едно от всеки три деца по света е било многомерно бедно, в сравнение с един на всеки шест възрастни. Това означава, че почти половината от хората, живеещи в многоизмерна бедност — 663 милиона — са деца, като най-малките деца поносят най-голямото бреме.

Тагове: ; ; ; ;