12 юли 2019-Нюз Фронт.

Русия многократно е заявявала, че събитията в сирийския град Дума, където се твърди, че се използва химическо оръжие, са само провокация, а Организацията за забрана на химическите оръжия споделя тези твърдения.

Това съобщи в петък, на 12 юли, по време на брифинг заместник-началника на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на руските въоръжени сили Сергей Кикот.

„Официалните резултати от разследването, проведено от CMAF [мисията за откриване на химически оръжия на ОЗХО в Сирия], бяха представени в обобщен доклад, публикуван на 1 март 2018 година.
В доклада се посочва, че като оръжие в сирийската Дума е използван токсичен химикал, отбеляза той.

„В същото време материалите на доклада и заключенията на мисията всъщност водят до идеята, че веществото е изпуснато от самолет. Руската Федерация многократно е заявявала, включително и на тази площадка, че в сирийската Дума е била внимателно планирана и проведена провокация. «

 

Той подчерта, че руските експерти са представили доказателства, че «характеристиките, външният вид на веществото и мястото на събитията, в които са настъпили тези инциденти, показват, че веществата са били поставени ръчно в местата за откриване и не са пуснати от самолет.»
В същото време той отбеляза, че ОЗХО документира аргументите на руската страна в доклад, публикуван на 27 февруари 2018 година.
Според документа деформациите, които се появяват в резултат на падане на балон с веществото, не съответстват на истинските, тъй като «очакваните височини са твърде големи, за да възпроизведе наблюдавания ефект».

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;