Германският вестник «Кьолнер Щат Анцайгер» призовава канцлера Ангела Меркел да обясни дали има здравословен проблем, предаде ДПА.

Изданието излезе с призив към канцлера, след като вчера Ангела Меркел за трети път за по-малко от месец получи тремор на публично място. Това съобщи News.bg.

На политиците не е забранено да се разболяват — те имат право да се възстановяват от техните задачи, които изискват много енергия. Но заболяването се превръща в политически проблем, ако не се гарантира, че политикът може да изпълнява задълженията си с цялата си енергия. Възможно е съмненията да са неоправдани в случая с Меркел. Може да е нещо моментно. Но може да е различно. Канцлерът трябва да отговори на тези въпроси, тъй като е в неин интерес. Иначе този дебат ще излезе извън контрол, пише редакцията на всекидневника от западния град Кьолн.

Вторият случай на тремор е на 27 юни, когато Меркел присъстваше на официалната церемония по назначаването на нов правосъден министър в Берлин. Беше видяна да държи ръцете си на гърдите си, а краката й изглеждали видимо треперещи.

При случая с украинския президент Владимир Зеленски 64-годишният канцлер отхвърли  опасенията за здравето си, като каза пред журналисти, че е добре и състоянието й е причинено от обикновена дехидратация.

Меркел, която става на 65 години следващата седмица, е канцлер на Германия от 2005 г. Тя беше определена за най-влиятелната жена в света. През октомври миналата година тя обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат при приключването на настоящия през 2021 година.

 

Тагове: ; ; ; ;