Заинтересоваността на купувачите на руския втечнен природен газ нагледно се демонстрира от ситуацията около Клайпедския терминал в Литва, който е резервиран за руски втечнен газ до осента на 2020 година.

Както съобщава операторът «Klaipedos nafta», популярността на литовския терминал сред импортьорите се е увеличила на фона на старта на руския завод за производство на втечнен газ СПГ «Криогаз-Висоцк», с който вече си сътрудничат най-крупните енергийни предприятия в балтийската страна, започвайки от най-големиятпроизводител в региона «Achema» и завършвайки с държавната компания «Lietuvos energijos tiekimas».

Представителят на оператора «Klaipedos nafta» Арунас Молис подчерта, че през миналия месец е достигнато най-високото ниво на експлоатация на терминала в Клайпед, което е свързано с изгодната цена на втечнения газ от Русия.

Обемите на доставките започнали да растат още през пролетта. През април показателят хвръкнал с 28 %, през май — с 21 %, а през юни доставките се увеличили два пъти. Съобщава се, че през този месец «Криогаз» от Русия ще достави на Литва още три газовоза.

Точно втечнения природен газ САЩ отчаяно се опитват да продават на Европа. В тази връзка Вашингтон се опитва да попречи на изграждането на «Северен поток-2» и дори да ликвидира проъдължаването на договора между Киев и Москва за транзита на газ през Украйна.

Цената на американския втечнен газ е по-висока, затова единственият изход за тях е натиск върху «партньорите» и създаването на дефицит на енергоносители.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;