Акцията на Великобритания в Ормузкия проток е възмутителна. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от руските медии, предаде News.bg.

От руското външно ведомство отбелязаха, че рискът от пряка конфронтация около Иран във връзка с последните събития в региона се е увеличил.

«Ситуацията е много тревожна. Убеждаваме се, че, по същество, рисковете от пряка конфронтация напоследък са се засилили дотолкова, че е трудно да се прогнозира по-нататъшното развитие на събитията», подчерта Рябков.

Той изтъква още, че причината за това била целенасочената линия на Вашингтон за изостряне ситуацията около Иран.

По-рано американската телевизия CNN, позовавайки се на източници от администрацията на САЩ, съобщи, че пет катера, които може да принадлежат на Иранската революционна гвардия, са се опитали да спрат британски танкер в Ормузкия проток.

По-късно британското министерство на отбраната потвърди, че ирански военни катери са се опитали да «възпрепятстват» британския танкер British Heritage в Ормузкия проток. Според британските военни ставало въпрос за три ирански катера, а не за пет.

Пресслужбата на Иранската революционна гвардия отрече участие в инцидента в Ормузкия проток.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;