Американското посолство в Пекин съобщи днес, че пратеникът на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад е в Пекин за предварително планирана среща, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.


Говорителят на посолството, оповестил информацията, не даде допълнителни подробности за визитата на Халилзад. Пратеникът за Афганистан осъществява посещението си само няколко дни, след като заяви, че за първи път може да каже, че има значителен напредък по всички четири въпроса, ключови за постигането на мирно споразумение в Афганистан след 17 години война.

Халилзад изтъкна, че най-скорошният кръг от преговори с талибаните е бил най-продуктивният до този момент, като в неговите рамки е бил съставен график за вътрешноафганистанските преговори и за спиране на огъня.

Китай е бил домакин на преговори между талибаните и афганистанското правителство и има значителни интереси по отношение на полезните изкопаеми на Афганистан и във връзка с намаляването на шансовете за нестабилност по границата между двете страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: Пекин

Тагове: ; ; ; ; ; ;